investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Johnson & Johnson díky farmaceutické divizi zvýšil zisk téměř o sedm procent

20.04.2021

Americká společnost Johnson & Johnson v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 6,9 procenta...

Americká společnost Johnson & Johnson v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 6,9 procenta na 6,2 miliardy USD (133,2 miliardy Kč). Hospodaření podpořil růst ve farmaceutické divizi a pokračující oživení v divizi lékařských přístrojů. Firma dnes také uvedla, že ve čtvrtletí prodala vakcíny proti covidu-19 za 100 milionů USD. Podnik už dříve oznámil, že nechce na vakcínách vydělávat a že do konce pandemie je nebude prodávat se ziskem, informovala agentura Reuters.

Tržby ve čtvrtletí stouply o 7,9 procenta na 22,3 miliardy USD. Zisk na akcii bez mimořádných položek vzrostl o 12,6 procenta na 2,59 dolaru. Překonal tak odhady analytiků v anketě společnosti Refinitiv, kteří očekávali zisk 2,34 dolaru na akcii.


Tržby v divizi spotřebitelských produktů, kam patří třeba značka kosmetiky Neutrogena, přípravky pro odvykání kouření Nicorette či volně prodejný lék na alergii Zyrtec, klesly o 2,3 procenta na 3,5 miliardy USD. Pokles způsobila skutečnost, že loni se spotřebitelé na začátku pandemie výrazně zásobili některými volně prodejnými léky. Tržby ve farmaceutické divizi ale stouply o 9,6 procenta na 12,2 miliardy USD. Tržby za prodej přípravku na rakovinu Darzalex se zvýšily o 45,7 procenta na 1,37 miliardy USD a za prodej léku na Crohnovu chorobu a plakovou lupénku Stelara o 18 procent na 2,15 miliardy USD. Tržby v divizi lékařských přístrojů vzrostly o 10,9 procenta na 6,6 miliardy USD.


Společnost současně upravila výhled očekávaného zisku za celý letošní rok. Očištěný zisk na akcii očekává v rozmezí 9,42 až 9,57 dolaru místo doposud uváděných 9,40 až 9,60 dolaru. Díky příznivým výsledkům se firma rozhodla zvýšit čtvrtletí dividendu na 1,06 dolaru z 1,01 USD na akcii.


Úřady v USA minulý týden doporučily přerušit očkování proti covidu-19 vakcínou Johnson & Johnson kvůli prošetření zpráv o vzniku krevních sraženin u některých lidí. Vakcína od této firmy dostala v USA povolení k nouzovému použití na konci února, přičemž vzbuzovala značná očekávání, neboť se podává v jedné dávce a její skladování je relativně nenáročné. Vakcínu k podmínečnému používání v EU povolila v březnu také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).


Zdroj: ČTK




"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top