investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Jak nakoupit akcie

25.05.2023

Jednoduše řečeno, akcie jsou podíly na společnosti. Jejich hodnota se odvíjí od toho, jak si daná společnost vede. Při nákupu akcií je ale nutno zvážit investiční horizont, míru rizika, a samozřejmě i vhodnost samotné společnosti.

Graf - vývoj ceny akcií v čase


Co budeme potřebovat na nákup akcií


Akcie se pořizují většinou prostřednictvím brokera, který za vás obchoduje na burze. Brokeři se od sebe velmi liší, je proto důležité vybrat profesionála s dobrými recenzemi, kvalitním zázemím a podporou pro investory. Každá brokerská společnost má jiné poplatky, jiný minimální vklad a tyto informace jsou také klíčové pro vaše úspěšné investování.


Založení účtu bývá u většiny brokerů snadné. Podobně je tomu i u BHS. Stačí vyplnit formulář, podepsat společně několik papírů a můžete se pustit do nakupování ať už v online platformě nebo klidně s makléřem na telefonu. 


Součástí služeb brokera by také mělo být poskytování informací o trhu, stavu jednotlivých akcií a případně i predikce, které vám usnadní rozhodování. Protože se cena akcií mění relativně rychle, záleží na vaší investiční strategii, jak budete tyto informace sledovat. Rozhodnutí, kdy nakoupit a kdy prodat je totiž vždy jen na vás.


Graf - vývoj ceny akcií 2

Jak vybrat správné akcie pro investování


Co je akcie a jaké jsou jejich druhy? Kritéria pro výběr akcií jsou jednoduchá. Vždy volíte mezi výnosem a rizikem. Čím větší potenciální výnos, tím větší investiční riziko. I mezi akciemi najdete společnosti, které jsou relativně stabilní a nevykazují velké výkyvy. Logicky tomu ale pak odpovídá i výnos z akcií.

Při vyhledávání a analýze investic vám může pomocnou ruku podat váš broker. A to buď sestavením osobního portfolia, nebo právě podporou pro uživatele, kde zveřejňuje klíčové informace, ze kterých můžete čerpat.

Nejčastější chybou investorů je bezhlavý nákup, na základě nepodložených informací, nebo intuice. Obecně ale platí, že do investování nepatří emoce a zbrklé rozhodování. Naopak, ti nejúspěšnější investoři přemýšlí dlouhodobě a rozvážně.


Jak minimalizovat rizika při investici do akcií


V rámci služby vámi vybraného brokera můžete nastavit limity pro vaše investice. Jednou z nich je například služba stop loss, kdy makléř prodá klesající akcie ve chvíli, kdy dosáhnou vámi zadané hodnoty. Zabrání tak větší ztrátě. Základem pro minimalizaci rizik je ale diverzifikace, kdy rozložíte své portfolio natolik, aby případnou ztrátu z jednoho typu akcií přebily zisky z akcií jiných společností.

Investování do akcií je královská disciplína, kterou ale s podporou brokera a s kvalitními informacemi můžete ovládnout i vy. Nicméně pro začínající investory je klíčové prvotní nastavení portfolia.


Po zvážení vašeho rizikového profilu, investičních preferencí a nastavení strategie, se pak i vy můžete úspěšně pustit do zhodnocování vašich finančních prostředků.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top