Italská ekonomika padá do propasti

Aktuální odhady naznačují, že vyhlášení karantény v Itálii sníží...

Italská ekonomika padá do propasti
 Redakce
Redakce

Aktuální odhady naznačují, že vyhlášení karantény v Itálii sníží tamní výrobní produkci o 10 až 15 procent. Některá odvětví jako cestovní ruch klesnou až o 90 procent. To bude pro mnohé podniky smrtelné. Hrozí, že v Itálii naroste nezaměstnanost a mnozí lidé se ocitnou bez peněz.

Milánská burza od 20. února do 10. března klesla o 29 procent. Fatální dopady koronaviru na trzích předznamenávají, jak zdrcující bude šíření koronaviru pro italskou ekonomiku. Itálie je přitom silně zadluženou zemí, které nezbude nic jiného, než své dluhy dál skokově navyšovat.

Reklama

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


Reklama

 

Pokud Evropská unie neposkytne za italské dluhy silné záruky, hrozí, že se sníží důvěra investorů ve schopnost Itálie splácet závazky. V takovém případě by úrokové sazby na italských dluhopisech skokově vzrostly, což by Itálii poslalo do bankrotu. Tomuto vývoji je třeba zabránit, jinak by byla poškozena celá ekonomika Evropské unie.



[sc:articleform id=1 articleid=1052]



"Stahování investorů z rizikových aktiv do bezpečných přístavů vede k růstu ceny státních dluhopisů a k poklesu jejich výnosů. Tím se dostáváme do paradoxní situace, kdy se Itálie může financovat za výhodnějších podmínek než před rokem, přestože se stává méně spolehlivým dlužníkem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama