investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Inventura na finančních trzích

15.10.2018

Vývoj na finančních trzích nás opět nutí zamyslet se nad tím, v jaké fázi ekonomického cyklu se pohybujeme...

Vývoj na finančních trzích nás opět nutí zamyslet se nad tím, v jaké fázi ekonomického cyklu se pohybujeme. Akciové trhy minulý týden znovu zavrávoraly a investoři se logicky ptají, zda nepřichází další krize. Zjednodušeně řečeno - známe dva stavy na trhu: expanzi a recesi. Neblíží se tedy recese? Vzhledem k výkyvům a následným návratům na nová maxima, které v současnosti zažíváme, můžeme zatím mluvit o expanzi. Vše ale jednou končí a výstražné rychlé propady nelze ignorovat. Pojďme si nejprve udělat stručnou inventuru:

      - americké akcie posílily od svého dna v roce 2009 o 340 procent (měřeno indexem S&P500), tento rok jsou v zisku kolem čtyř procent

      - německé akcie posílily od roku 2009 o necelých 280 procent, tento rok jsou necelých deset procent v mínusu

      - cena zlata klesla od svých maxim z roku 2011 o 38 procent

      - úrokové sazby v USA i v Evropě klesly k nule, přičemž nyní je tendence vracet je spíše vzhůru

      - kvantitativní uvolňování centrálních bank je postupně ukončeno

      - růst globální ekonomiky je 3,7 procenta

      - firmy prezentují dobré výsledky

      - důvěra lidí v ekonomiku je velká, utrácejí a investují do firem, které slibují let na Mars

      - prezident Donald Trump rozpoutal obchodní válku


tip: Investiční zlato

 

Spirála finanční krize

Dostaneme-li se do recese, zacyklíme se obvykle ve spirále finanční krize. Zvýší se úrokové sazby, klesne hodnota měn a akcií a přichází ekonomický propad. To vyvolá finanční problémy firem, bank i domácností, což vyvolá ztrátu důvěry, která zapříčiní další pokles hodnoty měn a akcií. A tak to jde stále dokola. Z tohoto pohledu může být v současnosti rizikem rychlé zvýšení úrokových sazeb a zvyšování cel mezi zeměmi.


Úrokové sazby

Nízké úrokové sazby neboli levné peníze ekonomice velmi pomohly z recese v letech 2008 a 2009. Hojně diskutované téma je, jak sazby vracet zpět vzhůru. Dříve, nebo později? Rychle, nebo pomalu? Pokud růst úrokových sazeb přijde pozdě, ekonomika se může přehřát, a pokud bude růst rychlý, může to být pro trh šok. Dalším efektem při zvyšování sazeb je odliv kapitálu z akciových trhů do bezpečnějších aktiv.

 

Vzpomeňme opět na rok 2007, kdy se z nemovitostní krize v USA stala finanční krize v roce 2008. Sazby v USA byly 5,25 procenta, někteří lidé nebyli schopni splácet hypotéky a na trh se dostala spousta nemovitostí, které se prodávaly pod cenou.

 

Centrální banky mají velkou moc, a proto prezident Trump mluví o tom, že by americký FED neměl se zvyšováním tolik spěchat. FED ale věří v silný růst a se zvyšováním neotálí. Trumpova reforma má zatím pozitivní efekt, ale to může být za sedm let naopak. Pak bude dobré mít prostor, kam sazby snižovat.

 

Obchodní války a zvyšování cla

Obchodní války a zvyšování cel mezi USA a Čínou, to je téma, které může výrazně ovlivnit globální ekonomiku. Ve třicátých letech minulého století vyeskalovalo zvyšování cel až v hospodářskou krizi. Z učebnic dějepisu se tak dodnes učíme o černém čtvrtku na newyorské burze z 24. října 1929. O obchodní válce nehovořme mezi USA, Kanadou a Mexikem. Zde došlo k dohodě. Otazník ale zůstává, jak to bude se snahou narovnat cla mezi USA a Evropou.


Cena zlata

Zlato jako uchovatel hodnoty rozhodně neindikuje problém. Zatímco nové peníze natisknete, zlato ne. Proto v době, kdy je obava z poklesu hodnoty měn, lidé investují do zlata. Jeho cena však nyní stagnuje a investoři se nepředhánějí v jeho nákupu. Cena se pohybuje v pásmu 1130 až 1380 dolarů za trojskou unci, což představuje až o 38 procent nižší cenu oproti roku 2011.

 

Pro příklad, kdy zlato indikovalo strach investorů, vzpomeňme na dobu před vypuknutím finanční krize v roce 2008. Tehdy byla jeho cena 650 dolarů za trojskou unci a během půl roku vystoupala až na 1032 dolarů za trojskou unci. Posílilo tedy o 58 procent.


Technický pohled

Existují statistiky, které hovoří o vývoji akcií po tzv. „flash crash“ (rychlý propad hodnoty akciových trhů), jaký byl například v únoru tohoto roku. Říkají, že ve většině případů je po uplynutí dvou měsíců od propadu hodnota akcií nižší než v době rychlého pádu. Tento efekt však po letošním únoru nenastal. I přes nezdary Facebooku nebo Twitteru jsou hlavními tahouny především technologické indexy. Z pohledu technické analýzy jsou současné výkyvy zatím jen korekcí v dlouhodobém trendu a zdá se, že kdo propady využil k nákupu, ten vydělal.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Příští finanční krize/světová recese bude jiná. Vyvolat ji mohou i naprogramované algoritmy a automaty, zatím nemáme zkušenosti s jejich chováním při velkých a rychlých propadech. Můžeme sledovat cenu zlata, růst úrokových sazeb, hodnotu měn, snahy o urovnání obchodních sporů nebo třeba ohlášená data v přicházející výsledkové sezóně. Je ale jisté, že až problém přijde, většina trhu nebude připravena a ztráty budou růst rychle."

Tomáš Tlach, Senior Equity Trader BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top