investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Inflace již téměř dosáhla svého cíle

12.02.2021

Meziroční míra inflace v lednu letošního roku vzrostla o 2,2 procenta, což bylo...

Meziroční míra inflace v lednu letošního roku vzrostla o 2,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v prosinci loňského roku. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,9 procenta a ceny služeb o 2,6 procenta. Inflace se i přes nízké úrokové sazby v ekonomice výrazně přiblížila ke svému cíli ve výši 2,0 procenta. Je tedy ve svém tolerančním pásmu a pod kontrolou.

Pro lidi žijící v nájmech je dobrou zprávou, že růst cen nájemného zpomalil na 1,3 procenta. Ceny elektřiny dokonce poklesly o 1,4 procenta a ceny zemního plynu se snížily dokonce o 4,7 procenta. Snižovaly se i ceny vybraných potravin. Ceny vepřového masa klesly o 5,6 procenta, ceny mléka se snížily o 9,4 procenta a ceny brambor se propadly dokonce o 18,6 procenta.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Vysoké ceny však stále trápí milovníky neřestí. Ceny lihovin vzrostly o 3,2 procenta a ceny tabákových výrobků dokonce o 15,2 procenta. Lidé si připlatili 4,2 procenta za oděvy a 3,8 procenta za obuv. Podražilo i vybavení pro domácnost. Ceny přístrojů a spotřebičů vzrostly o 3,0 procenta, což vzhledem k povánočním výprodejům nebývá obvyklé.


V letošním roce se motoristé musí připravit na růst cen pohonných hmot, které budou zdražovat kvůli zvyšujícím se cenám ropy na světových trzích. Cena nafty bude levnější než cena benzínu, protože u nafty došlo ke snížení spotřební daně o jednu korunu na litr. To bude platit i při silných mrazech, kdy roste poptávka po topné naftě.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Cena ropy Brent se již téměř vrátila na úroveň před pandemií koronaviru. Lze tedy očekávat, že i přes snížení spotřební daně na naftu bude v letošním roce docházet ke zdražování pohonných hmot."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top