investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

Hyundai postaví spolu se státním fondem továrnu v Saúdské Arábii

23.10.2023

PIF bude vlastnit 70 a Hyundai 30 procent společného podniku...

Jihokorejská automobilka Hyundai postaví spolu se státním saúdskoarabským fondem Public Investment Fund (PIF) továrnu na auta v Saúdské Arábii. PIF bude vlastnit 70 a Hyundai 30 procent společného podniku. Investice do projektu podle očekávání přesáhne půl miliardy dolarů (11,6 bilionu Kč). S odkazem na sdělení jihokorejské firmy, která působí i v České republice, to uvedla agentura DPA.

Hyundai je největší automobilkou v jižní Koreji a společně s menší sesterskou značkou Kia patří mezi deset největších výrobců automobilů na světě. Smlouva mezi Hyundai Motor a PIF byla podepsána v Rijádu při státní návštěvě jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola. Partnerství se společností Hyundai je součástí plánů PIF urychlit růst takzvaného automobilového ekosystému Saúdské Arábie, uvedl zástupce fondu Jazíd Humíd.

Zahájení výstavby je naplánováno na příští rok. Nová továrna by měla od roku 2026 vyrábět 50.000 aut ročně. Z výrobní linky budou sjíždět jak vozidla se spalovacími motory, tak auta s elektromotory. Hyundai bude rovněž působit jako "strategický technologický partner, který podpoří vývoj nového výrobního závodu", uvedla jihokorejská automobilka. Podrobnosti o umístění továrny či o modelech, které se tam budou montovat, nebyly zveřejněny.

Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top