investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Goldman Sachs ve čtvrtletí zvýšil zisk

16.01.2024

Banka zvýšila zisk meziročně o 51 procent na 2,01 miliardy dolarů...

Americká banka Goldman Sachs ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 51 procent na 2,01 miliardy dolarů (45,6 miliardy Kč). Překonala tak očekávání, a to díky obchodování s akciemi, které těžilo z oživení na trzích a vykázalo třikrát lepší výsledek, než odhadovali analytici. Čtvrtletní zisk rivala Morgan Stanley pak meziročně klesl o více než 30 procent na 1,5 miliardy dolarů. Na vině byly dvě jednorázové položky v podobě vkladu do státního pojistného fondu (FDIC) a poplatku za urovnání trestního vyšetřování. Výnosy ale překonaly odhady, zejména díky investičnímu bankovnictví.

Divizi aktiv a majetku Goldman Sachs se podařilo dosáhnout nejvyšších čtvrtletních příjmů za poslední dva roky. Přispěl k tomu i zisk spojený s prodejem podniku zabývajícího se správou financí.

Akciové trhy vykazovaly v závěru roku solidní růst. Ekonomové a investoři jsou tak stále více přesvědčeni, že Spojené státy se vyhnou recesi. Očekává se také, že americká centrální banka (Fed) začne brzy snižovat úrokové sazby, což by mohlo vést k další podpoře některých bankovních služeb.

Výnosy z obchodování s akciemi Goldman Sachs ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 26 procent. Příjmy ze správy aktiv a majetku pak vzrostly o 23 procent na 4,39 miliardy USD.

Akcie Goldman Sachs po zveřejnění hospodářských výsledků před začátkem obchodování vykazovaly téměř dvouprocentní růst. Loni posílily o 12,3 procenta, zatímco akcie konkurenta JPMorgan Chase & Co přidaly 27 procent, akcie Morgan Stanley pak deset procent.

Příjmy Morgan Stanley z investičního bankovnictví vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o pět procent. Banka ale musela vložit do FDIC 286 milionů dolarů a minulý týden zaplatila právní poplatek za urovnání dlouhotrvajícího vyšetřování ve věci jejího řízení velkých obchodů s akciemi pro zákazníky. Akcie banky před začátkem obchodování přidávají zhruba procento.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top