investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Pražské energetice loni klesl čistý zisk o 6,5 procenta

06.05.2024
energetikatržbyčesko

General Motors výrazně zvýšil čtvrtletní zisk

25.07.2023

Automobilka zároveň zvýšila svůj celoroční výhled zisku...

Americká automobilka General Motors ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř o 52 procent na 2,6 miliardy dolarů (56,5 miliardy Kč). Největší americká automobilka zároveň zvýšila svůj celoroční výhled zisku, z velké části proto, že plánuje méně investovat do nových produktů a snížit provozní náklady o další jednu miliardu dolarů do konce příštího roku. Firma o tom dnes informovala ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Tržby automobilky se v uplynulém čtvrtletí zvýšily o 25 procent na 44,75 miliardy dolarů. Loni výrobu blokoval nedostatek polovodičů.

General Motors nyní očekává celoroční čistý zisk v rozsahu 9,3 až 10,7 miliardy dolarů. Předchozí odhad stanovoval rozmezí 8,4 až 9,9 miliardy dolarů. V přepočtu na akcii nyní podnik předpokládá čistý zisk za celý rok v rozmezí 7,15 až 8,15 dolaru, což je nárůst z původního odhadu 6,35 až 7,35 dolaru na akcii.

Nový výhled nezohledňuje případné náklady spojené se stávkou odborářů z organizace United Auto Workers. Ta hrozí, pokud se odborům nepodaří do 14. září uzavřít s automobilkou novou zaměstnaneckou smlouvu.

"Zaměřujeme se na ziskovost. Naše výsledky ukazují, že neobětujeme marži kvůli objemu. V této strategii budeme pokračovat," řekl finanční ředitel firmy Paul Jacobson.

V Číně, která je pro General Motors druhým největším trhem, automobilka vykázala zisk 78 milionů dolarů. Dostala se tak ze ztrátového hospodaření z předchozího roku. Americký podnik ale v Číně stále vydělává mnohem méně než kdysi, protože čínské značky elektromobilů spolu s americkou Teslou zvyšují podíl na trhu.

"Tamní prostředí zůstává náročné," konstatoval Jacobson. "Zaznamenali jsme tam i mírné zpomalení hospodářského oživení a velkou cenovou konkurenci," dodal. Automobilka sice v Číně zvýšila prodej aut se spalovacím pohonem o 38 procent, ale obecně se podíl těchto vozů na tamním trhu snižuje.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top