Donald Trump srazil na kolena trhy po celém světě

Prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy zvýší cla na dovoz čínského zboží...

Donald Trump srazil na kolena trhy po celém světě
 Redakce
Redakce

Prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy zvýší cla na dovoz čínského zboží v objemu 4,61 bilionu korun z 10 na 25 procent, již má konkrétní dopady na burzách po celém světě. Čínské akciové trhy padají do propasti. Klíčový Shanghai Composite index oslabil o 5,58 procenta, významný hongkongský index Hang Seng se propadl o 2,90 procenta.

Negativní nálada se z Asie přenáší do Evropy. Německý burzovní index DAX otevíral se ztrátou 1,96 procenta. Široký index Europe Stoxx 600, který zahrnuje 600 akciových titulů ze 17 evropských zemí, oslabil krátce po otevření trhů o 2,02 procenta. O moc lépe na tom nejsou ani Spojené státy. Klíčový index S&P 500 v předotvírací fázi naznačuje oslabení o 1,73 procenta.

Reklama

 

Když je na trzích panika, padá hodnota drtivé většiny aktiv. Jeden z mála indexů, který roste, se zaměřuje na obchodování volatility. Takzvaný index VIX, jenž odráží aktuální nervozitu na trzích, posiluje o desítky procent. Mírný nárůst zaznamenává i zlato, do kterého se investoři uchylují, když na trzích narůstá míra nejistoty.


[sc:articleform id=1 articleid=904]



"Mírný optimizmus pramenící z pozitivních zpráv ohledně vyjednávání Spojených států a Číny se rozplynul jako pára nad hrncem. Po informacích, že Donald Trump zvýší cla a Čína zváží konec vzájemných jednání, dostaly trhy po celém světě ránu na solar plexus."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama