investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dividendy jsou tu. Začněte také profitovat na dividendách.

28.05.2014

Oznámení společnosti Telefónica CR týkající se návrhu letošní dividendy bylo poslední očekávanou zprávou na domáčím trhu, jež souvisela s letošní výplatou požitků pro akcionáře. Staňte se také úspěšným akcionářem. Nechte BHS obchodovat za Vás.

Oznámení společnosti Telefónica CR týkající se návrhu letošní dividendy bylo poslední očekávanou zprávou na domáčím trhu, jež souvisela s letošní výplatou požitků pro akcionáře. Díky záměrům skupiny J&T čistě již jen hypotetickou zůstávala možná dividenda ještě u společnosti Unipetrol. Pondělní valná hromada však potvrdila návrh představenstva opět požitek nevyplácet. U většiny firem obchodovaných na pražské burze musí o dividendě rozhodnout nejvyšší orgán společnosti, tedy valná hromada.

Zhruba u poloviny se to už stalo. Naposledy ve středu 21.5.2014 akcionáři schválili ve Vídni 0,20 eura na akcii banky Erste. Již roky se nestalo, že by valná hromada rozhodla o jiné výši dividendy, než jakou navrhovalo představenstvo. Letos bychom se však mohli dočkat změny. Stále není jasné, zda stát přece jen nebude chtít prosadit vyšší dividendu u společnosti ČEZ. Letošní dividendová sezona bude v každém případě chudší než loňská.

Čtyři společnosti dividendu oproti loňsku snížily (Erste, Fortuna, Philip Morris a Telefónica CR). Stagnaci lze vysledovat u KB a ČEZ, dvě firmy se mohou pochlubit zvýšením, a to Pegas a VIG. Letos se navíc dividendy vůbec nedočkali akcionáři slovenského podniku TMR. Z hlediska dividendového výnosu patřila v posledních letech k lídrům Telefónica, ale už ne letos. Vezmeme-li poslední známý kurz „s nárokem,“ vychází nejlépe společnost Philip Morris s výnosem 7,8 procenta. Konkurovat mu může malá emise E4U se 7,78 procenta – letošní dividendu 5,60 koruny vyplácí opět ve dvou splátkách. Třetí pozici zaujímají akcie společnosti ČEZ s výnosem 6,87 procenta.

Hledáte novou investiční příležitost?

Společnost BH Securities a.s., jako obchodník s cennými papíry, vypracovala novou investiční příležitost (Trade Idea). Tentokrát jsme se soustředili na společnost, která je celosvětovou farmaceutickou společností. Výrobky společnosti jsou dostupné ve více než 150 zemích světa a na většině trhů se nachází mezi prvními pěti farmaceutickými společnostmi. Více o této zajímavé příležitosti čtěte zde.

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top