investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Co nám zůstalo v bloku o pražské burze z minulého týdne?

23.03.2015

Co nám zůstalo v bloku o pražské burze z minulého týdne?

Pegas nedává  křídla, on je už má

I když dividenda mohla být o něco vyšší než navrhovaných 1,15 eura na akcii. Kurz akcií Pegas by nemusel trpět po loňských výsledcích, které odkryl v minulém týdnu. Dostatečně ukázaly, že nová linka v Egyptě se vyplatí a Pegas k tomu nepotřeboval ani mimořádné kurzové zisky, neboť velké meziroční nárůsty díky výrobě na nové lince (viz poznámky k výsledkům Pegasu zde). Snižuje se zadlužení společnosti, a tak možná bude pomýšlet na další výrobní linku.

Kurz akcií nad sedmi stovkami není tak daleko od upisovacího kurzu v IPO: 749,2 Kč. Pokud má na tuto metu vyrůst, muselo by asi dojít na zmíněnou novou výrobní linku. Že by pak šlo jen o jednobarevnou a pozitivní budoucnost ale asi nikdy tvrdit nelze. Navíc bez konferenčního hovoru k výsledkům a bez výroční zprávy, která bude zveřejněna 30.4., zatím nelze říci o mnoho více.

Kurz O2 se opět vyšplhal nad 200 korun. Neblíží se Valná hromada?

Jednoduše řečeno ano, a od zveřejnění pozvánky na valnou hromadu nás patrně mnoho nedělí, neboť  představenstvo již rozhodlo o termínu valné hromady, a to 28.4.2015. Součástí pozvánky by mělo být patrně zpřístupnění podrobnějších informací o rozdělení společnosti, ze kterých by mohlo být snad více vidět, jak by se mohly obě části společnosti chovat po rozdělení. Je to podstatné pro rozhodování dalších akcionářů, zda s rozdělením budou, či nebo nebudou souhlasit.

O2 na Slovensku do pevných linek

Vedle avizovaného rozdělení společnosti se něco bude dít i na Slovensku. Založení organizační složky O2 na území Slovenské republiky za účelem poskytování fixních služeb na Slovensku je známkou prodlužení modelu, který se nyní PPF snaží prosadit v Česku. To může  přinést ovoce v podobě dalšího růstu tržního podílu O2 na Slovensku.

Kurz Komerční banky také těží z blížící VH a navíc z dividendy

Valná hromada je svolána na 23.4.2015 a investoři se těší na dividendu. To vyhnalo kurz akcií KB k 5 775 korunám. Je otázkou, zda takového kurzového růstu nevyužít k realizaci zisků již před dividendou.

NWR do koše?

Bakalův odchod z představenstva NWR může být po tom, kam to společnost a její akcie dopracovaly, vnímán s určitou úlevou. Má to ale svá úskalí. Pro osud NWR je jistě důležitější cena uhlí na trzích, ale úspěšný lobbing u českého státu společnosti nemálo pomohl. Je otázkou, jak úspěšný může být dále, když v devítičlenném představenstvu zůstanou jen dva Češi.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top