investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČNB se opět chystá zvednout sazby

27.10.2017

Atmosféra měnové politiky se rapidním tempem začíná měnit z uvolněné směrem k postupnému zmírňování uvolněnosti a v případě některých ...

Komentář analytika BH Securities Martina Vlčka k politice centrálních bank:

Atmosféra měnové politiky se rapidním tempem začíná měnit z uvolněné směrem k postupnému zmírňování uvolněnosti a v případě některých centrálních bank již rovnou ke zvedání úrokových sazeb.

Dnes například zasedala Evropská centrální banka a dle očekávání sice nezměnila úrokové sazby - až do konce roku je pravděpodobnost zvýšení sazeb ECB pouze 2,7 % - ale zato také podle očekávání snížila plán objemu nákupů vládních dluhopisů od ledna 2018 ze současných 60 mld. EUR měsíčně na 30 mld. EUR měsíčně. Zároveň banka prodlouží trvání nákupů o 9 měsíců a navíc připomněla, že v případě potřeby bude nakupovat ještě déle.

Americký FED bude zasedat 1. listopadu a je téměř nulová pravděpodobnost, že zvedne sazby. Naopak ale trhy připisují cca 87procentní pravděpodobnost zvednutí sazeb na zasedání 13. prosince o čtvrt procentního bodu z intervalu 1 % až 1,25 % do intervalu 1,25 % až 1,50 %. Trump by během několika dní měl také rozhodnout o novém šéfovi FEDu, který by převzal "žezlo" od 4. února příštího roku.

A co nato naše Česká národní banka? Na 99 % zvedne základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 0,5 % na svém nejbližším zasedání 2.listopadu. Člen bankovní rady Mojmír Hampl sám ale zdůraznil, že koruna zůstává překoupená, snaží se tedy limitovat případné posilování koruny a zdá se, že listopadové zvýšení sazeb je již v kurzu měny zahrnuto a bezprostředně po zvýšení pravděpodobně koruna nebude již moc posilovat.

Celkový komentář k měnovým politikám:

Jelikož se dostáváme do fáze cyklu monetární politiky, ve které se centrální banky chystají snižovat uvolněnost politiky, banky volí strategii velmi transparentní komunikace, aby trhy nepřekvapily. Proto konsenzus analytiků je výrazně většinový a já s ním nyní ve všech případech hlavních centrálních bank souhlasím. Dojde k růstu sazeb - v případě ČNB v listopadu a v případě FEDu se tento růst očekává v prosinci.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top