investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Cisco za 28 miliard USD koupí firmu Splunk

21.09.2023

Je to zatím největší akvizice firmy Cisco, která tím chce posílit své softwarové podnikání...

Americká společnost Cisco System převezme zhruba za 28 miliard USD (642,9 miliardy Kč) firmu Splunk, která se zabývá kybernetickou bezpečností. Je to zatím největší akvizice firmy Cisco, která tím chce posílit své softwarové podnikání a profitovat z růstu zájmu o umělou inteligenci (AI). Vyplývá to z dnešního sdělení firem.

"Spojením se Cisco a Splunk stanou jednou z největších softwarových společností na světě. Urychlí tím transformaci podnikání firmy Cisco k pravidelným a stálým výnosům," uvedly společnosti. Dohodu jednomyslně schválily správní rady obou firem a pokud ji schválí regulační úřady, měla by být uzavřena do konce třetího čtvrtletí příštího roku.

Cisco akvizicí posiluje v nabídce obrany proti bezpečnostním hrozbám, které může zvýšit širší využívání AI. "Od detekce hrozeb a reakce na ně až po jejich předvídání a prevenci, pomůžeme organizacím všech velikostí zvýšit bezpečnost a odolnost," dodal generální ředitel firmy Cisco Chuck Robbins.

Podle dohody Cisco zaplatí za jednu akcii firmy Splunk 157 USD. Ve srovnání se středeční závěrečnou cenou akcií to představuje prémii kolem 31 procent.

Reakce analytiků na transakci se různí. Transakce vyvolává obavy z možného překrývání produktů, kontroly ze strany regulačních orgánů a ceny, kterou Cisco zaplatí. Thomas Hayes z fondu Great Hill Capital nicméně agentuře Reuters řekl, že dohoda je vítězstvím pro obě strany.

Splunk se zabývá kybernetickou bezpečností a pomáhá podnikům monitorovat a analyzovat jejich data, aby se minimalizovalo riziko hackerských útoků a rychleji řešily technické problémy. Má více než 15.000 zákazníků, mezi nimiž jsou i firmy, jako je Coca-Cola, Intel a Porsche.

Cisco vyrábí a prodává telekomunikační a síťová zařízení a také doplňkový software.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top