investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Čínské firmě Huawei loni klesl zisk o více než dvě třetiny

31.03.2023

Technologický konglomerát zvýšil výdaje na výzkum a vývoj a potýkal se také s...

Čínské společnosti Huawei Technologies loni klesl čistý zisk o více než dvě třetiny na 35,6 miliardy jüanů (112 miliard Kč). Podle propočtů serveru televize CNBC to je nejhlubší meziroční propad od roku 2011. Technologický konglomerát zvýšil výdaje na výzkum a vývoj a potýkal se také s nárůstem materiálových nákladů. Tržby firma nepatrně zvýšila, uvádí se v její zprávě o hospodaření.

Předloni firma vykázala čistý zisk 113,7 miliardy jüanů. Výsledkům hospodaření tehdy pomohl prodej divize levných telefonů Honor v naději, že se jí podaří zvýšit prodej, když se oddělí od mateřské firmy zasažené americkými sankcemi.

Tržby loni firma zvýšila o 0,9 procenta na 642,3 miliardy jüanů. To je výrazně méně než rekordních 891,3 miliardy jüanů zaznamenaných v roce 2019, kdy byla společnost Huawei celosvětově nejlepším prodejcem smartphonů s operačním systémem Android, uvedla agentura Reuters.

Výdaje na výzkum a vývoj loni vzrostly o 13,2 procenta na 161,5 miliardy jüanů. To odpovídá zhruba čtvrtině tržeb společnosti.

Americká vláda opakovaně uvedla, že Huawei představuje riziko pro národní bezpečnost. Toto obvinění čínská firma soustavně odmítá. Napětí mezi Huawei a vládou Spojených států se projevilo mimo jiné tím, že americké úřady nechaly v prosinci 2018 v Kanadě zadržet finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou, na kterou newyorský soud vydal zatykač.

Dcera zakladatele Huawei byla v Kanadě zadržována téměř tři roky. Podle vyšetřovatelů se v rozporu s americkými sankcemi snažila zakrýt pokusy společností napojených na Huawei prodat vybavení do Íránu. Do Číny se manažerka po dohodě s americkými prokurátory vrátila předloni v září.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top