investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ vyčlenil prostor pro modulární reaktor

01.04.2022

ČEZ o tom tento týden informoval americké společnosti NuScale, GE Hitachi i Holtec...

ČEZ vyčlenil v jaderné elektrárně Temelín prostor, kde by mohl v budoucnu vzniknout první malý modulární reaktor v Česku. ČEZ o tom tento týden informoval americké společnosti NuScale, GE Hitachi i Holtec International. S firmami má ČEZ podepsanou smlouvu o spolupráci, sdělil ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) ČTK řekl, že modulární reaktory by mohly vyřešit i závislost ČR na ruském plynu a přechod na bezemisní energetiku. V Temelíně by mohly být kolem roku 2034, dodal.

Skupina ČEZ už podepsala memoranda o spolupráci ohledně malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež malé modulární reaktory vyvíjí i sám ČEZ. "Touto aktivitou (vyčleněním místa v Temelíně) není nijak narušen plán na stavbu standardních dvou bloků v lokalitě Temelín. Opce na ně jsou i součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které jsme spustili před dvěma týdny," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Hejtman Kuba jedná již řadu měsíců s několika americkými firmami, které reaktory vyvíjejí. ČEZ by si mohl jednu z těchto firem zvolit za dodavatele, řekl. Podle Kuby by se mohly reaktory v jižních Čechách také zčásti vyvíjet.

"Řada firem ve světě už pracuje na budoucnosti jaderné energetiky. Reaktory budou menší, bezpečnější, nebudou stát tolik peněz, nebudou mít tak velký výkon a budou modulární, budou se moci přidávat jeden za druhým. To je budoucnost. Řada států se zaměřuje na firmy, které takové reaktory vyvíjejí a mají, velká část z nich je na americkém kontinentu. A protože tu máme lokalitu Temelína, počítalo se, že se bude rozšiřovat, máme tu jaderné inženýry, tak bych byl rád, aby v jižních Čechách takový modulární reaktor vyrostl," řekl hejtman.

Mezinárodní agentura pro jadernou energii definuje malý modulární reaktor jako jadernou elektrárnu s elektrickým výkonem do 300 megawattů elektrických. Vyrábí se v továrně, pak se převáží na vybrané místo, kde se sestavují. Moduly lze skládat do větších celků. Při ministerstvu průmyslu a obchodu už vznikla pracovní skupina, která řeší, jak zkrátit povolovací procesy, a tipuje možná místa pro malé reaktory v ČR. Podle ČEZ mohou moduly doplňovat obnovitelné zdroje energie jako větrné a fotovoltaické elektrárny.

Podle hejtmana je to i šance pro tuzemské firmy. "Začala by úzká spolupráce českých inženýrů s firmou, kterou by si ČEZ vybral. Váže se na to řada technologií a v Česku je řada firem, které jsou v energetice velmi zdatné a patřily do dodavatelských řetězců, ale historicky spíše do těch ruských, což je přirozené. Teď je velká příležitost, jak se objevuje nový typ reaktorů, kdyby české firmy dostaly příležitost spolupracovat s americkými. Chci, aby náš kraj v tom byl lídrem,“ řekl hejtman.

Modulární reaktory by mohly podle něj vyřešit i závislost ČR na ruském plynu. Jak zdůraznil, válka na Ukrajině ukázala, že nebude možné používat plyn jako přechodové médium od uhlí k bezemisním zdrojům. "Já jsem varoval, že ten kohoutek plynu má někdo jiný, není to tržní komodita, je to ryze politické médium, se kterým se dají dělat nehezké věci, a teď to všichni vidíme. Krize ukazuje, že musíme být soběstační, aby nás nějaký stát nemohl mocensky trápit na tom, že nám nedá energii," řekl Kuba. Míní, že v budoucnu by modulární reaktory mohlo mít každé větší město, jež nyní provozuje teplárnu či elektrárnu. Další cestou, jak posílit soběstačnost, je podle něj mít na každé budově solární panely.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top