investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Česká republika profituje ze společného evropského trhu

09.05.2018

Podle Českého statistického úřadu skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 18,7 miliardy korun.

Podle Českého statistického úřadu skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 18,7 miliardy korun. V meziročním srovnání byl tak vykázán pokles o 6,0 miliardy korun. Zahraniční obchod nepříznivě ovlivnilo snížení kladného salda s motorovými vozidly o 4,9 miliardy korun. Lepších výsledků bylo naopak dosaženo díky snížení schodku v obchodu s ropou a zemním plynem o 1,8 miliardy korun.

Zahraniční obchod České republiky je spojen pupeční šňůrou s trhem Evropské unie. Díky společnému evropskému trhu dosahujeme přebytkové bilance zahraničního obchodu. Do budoucna bychom se měli snažit vylepšit bilanci i vůči zemím mimo Evropskou unii, kde jsme v hlubokém schodku.

 

Se státy Evropské unie měla Česká republika v březnu letošního roku přebytkovou bilanci zahraničního obchodu ve výši 60,7 miliardy korun. Se státy mimo Evropskou unii však vykázal český zahraniční obchod schodek 40,2 miliardy korun. Za leden až březen letošního roku dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 55,6 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 11,4 miliardy korun. Na vině je posilující koruna, která od loňského března vůči euru posílila o 5,6 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top