investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Česká republika je vnímána jako spolehlivý dlužník

27.04.2020

Státní rozpočet České republiky hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku...

Státní rozpočet České republiky hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku se schodkem ve výši 44,7 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o 35,5 miliardy korun horší výsledek. V následujících měsících se hospodaření státního rozpočtu bude dál prudce zhoršovat.

V prvním čtvrtletí letošního roku došlo ke zvýšení státního dluhu o 132,6 miliardy korun na 1 772,8 miliardy korun. Vnitřní státní dluh vzrostl o 124,0 miliardy korun. K růstu dluhu došlo především kvůli krytí zvýšeného krizového deficitu státního rozpočtu.

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

 
Lze očekávat, že zadlužení sektoru vládních institucí v roce 2020 výrazně vzroste. V loňském roce bylo dosaženo úrovně zadlužení 30,8 procenta hrubého domácího produktu. Letos se pravděpodobně budeme pohybovat kolem úrovně 37 procent hrubého domácího produktu.
 
Přestože se hospodaření České republiky zhoršuje, z dlouhodobého pohledu lze říct, že si udržujeme postavení spolehlivého dlužníka a těšíme se velkému zájmu domácích i zahraničních investorů. Viz tabulka níže.



Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Přestože se hospodaření státního rozpočtu České republiky výrazně zhoršuje a dluh naší země rychle narůstá, ratingové agentury nás hodnotí jako spolehlivého dlužníka. Na tom se pravděpodobně nic nezmění ani po sanaci ekonomických dopadů pandemie koronaviru."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top