investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Česká ekonomika před příchodem koronaviru zažívala skvělé časy

31.03.2020

Statistici dnes publikovali nová data o vývoji české ekonomiky...

Statistici dnes publikovali nová data o vývoji české ekonomiky. Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve čtvrtém čtvrtletí 2019 meziročně o 2,0 procenta. Za celý rok 2019 česká ekonomika vzrostla o 2,5 procenta. V letošním roce se data o naší ekonomice výrazně zhorší a z růstu se propadneme do recese. Podle středního scénáře BH Securities bude vykázán pokles ekonomiky o 7,5 procenta.

V roce 2019 klesla míra zisku u nefinančních podniků na 46,5 procenta. Stále však zůstávala nadprůměrně vysoká v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. Důvodem snížení míry zisku byl rychlejší růst mzdových nákladů, které vzrostly meziročně o 6,5 procenta. Zisky zahraničních vlastníků korporací dosáhly 7,1 procenta hrubého domácího produktu. Na dividendách si zahraniční vlastníci rozdělili 319 miliard korun.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

V loňském roce vzrostl průměrný měsíční příjem ze zaměstnání na 35 043 korun. Oproti roku 2018 se reálně zvýšil o 3,0 procenta. Reálné příjmy domácností vzrostly o 5,6 procenta, což umožnilo navýšit spotřebu domácností o 3,4 procenta. Míra úspor v loňském roce vzrostla na úroveň 13,2 procenta. Naopak míra investic v loňském roce mírně klesla na 8,7 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"V případě, že restriktivní opatření proti šíření koronaviru budou dusit naši ekonomiku po celé druhé čtvrtletí letošního roku, odhadujeme, že za celý letošní rok dojde k propadu hrubého domácího produktu o 7,5 procenta."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top