investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Brambory meziročně zdražily o 88 procent

11.06.2019

V květnu letošního roku došlo k růstu meziroční míry inflace o 2,9 procenta...

V květnu letošního roku došlo k růstu meziroční míry inflace o 2,9 procenta. Vzhledem k dubnové inflaci o velikosti 2,8 procenta se jedná o mírný růst, který se vzdaluje od inflačního cíle. Květnová míra inflace se však stále udržuje v tolerančním pásmu.

Růst spotřebitelských cen byl tažen vysokými cenami potravin a nápojů. Spotřebitelé jistě zaznamenali nezvykle vysoké ceny brambor, které meziročně podražily o 88,4 procenta. Tento vývoj byl zapříčiněn špatnou úrodou a nutností dovážet dražší brambory ze zahraničí. K meziročnímu růstu cen došlo rovněž u piva, které zdražilo o 7,2 procenta. Na vyšších cenách zlatavého moku se podepsala špatná úroda chmele a obilovin. Výrobu piva rovněž prodražily rostoucí ceny energií.

 

Z květnového vývoje cen neměli radost motoristé. Zatímco na začátku května se průměrná cena benzínu pohybovala na úrovni 32,94 koruny za litr a cena nafty byla o 68 haléřů za litr levnější, na konci měsíce se průměrná cena benzínu vyšplhala na 33,69 koruny za litr a cena nafty byla o 96 haléřů za litr levnější. V meziročním srovnání ceny pohonných hmot vzrostly o 3,1 procenta. Zvyšování cen pohonných hmot ovlivňuje vývoj cen dalšího zboží a služeb, protože benzín a nafta jsou klíčové položky nákladů na dopravu. 

 

V oddíle bydlení si můžeme všimnout meziročního růstu cen u nájemného o 3,3 procenta. To v kombinaci s růstem cen za vodu, elektřinu a potraviny prodražuje položky základních životních potřeb. V důsledku tohoto vývoje musí lidé vynakládat více finančních prostředků na uspokojování základních potřeb, což může způsobovat problémy lidem, kterým v poslední době dostatečně nevzrostly příjmy.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Bramborová krize se blíží ke svému konci. Do obchodů se postupně dostávají rané brambory, které utlumí skokový nárůst v cenách. Vysoké ceny zemědělských výrobků jsou ovlivněny špatnou úrodou. Ukazuje se, že české zemědělství není dostatečně připraveno na problémy způsobené suchem."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top