investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Automobilka Mercedes-Benz odchází z ruského trhu

26.10.2022

Německý výrobce luxusních aut ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 83 procent na 5,2 miliardy eur...

Německý výrobce luxusních aut Mercedes-Benz ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 83 procent na 5,2 miliardy eur (127,7 miliardy Kč). Automobilce se daří díky vysoké poptávce, zvláště po dražších modelech. Firma ve svém dnešním sdělení zároveň zvýšila výhled zisku na celý rok a oznámila, že se stáhne z ruského trhu. Svůj byznys tam prodá místnímu investorovi.

Tržby ve třetím čtvrtletí automobilka zvýšila o 19 procent na 37,7 miliardy eur, a to díky vyššímu prodeji aut, zvýšení podílu dražších vozů a příznivému vývoji cen. Prodej aut se zvýšil o 38,3 procenta na 530.400 vozů.

Automobilka také oznámila, že v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu a západními sankcemi se stáhne z ruského trhu a podíly ve svých dceřiných společnostech tam prodá místnímu investorovi. Podle ruského ministerstva průmyslu a obchodu je tímto investorem ruská společnost AVTODOM. Kvůli válce na Ukrajině už se z Ruska stáhla řada západních firem.

Mercedes-Benz byl původně součástí automobilového konglomerátu Daimler. Loni se od konglomerátu oddělila divize nákladních aut Daimler Truck, zbytek skupiny zaměřený na výrobu osobních aut se letos přejmenoval na Mercedes-Benz.

Firma současně podruhé v letošním roce zlepšila výhled na letošní rok, neboť poptávka navzdory problémům v globální ekonomice stále převyšuje nabídku. Vysoký je zájem především o modely vyšší třídy. Zisk by tak podle nynějších předpokladů měl být výrazně vyšší než před rokem, původně automobilka předpokládala jen mírný růst.

Rekordní inflace a prudký růst úrokových sazeb ale začínají nepříznivě ovlivňovat podnikání automobilky ve Spojených státech a v Evropě. Mercedes na těchto trzích proto snížil odhad prodeje. Odbyt v USA bude patrně výrazně nižší než v předchozím roce, doposud přitom firma počítala s mírným poklesem. V Evropě se prodej z už tak nízké úrovně ještě sníží, doposud firma čekala nezměněný prodej.

Slabší prodej v USA a v Evropě by měl kompenzovat výrazně vyšší prodej v Číně, kde zvyšují poptávku daňové úlevy. Celkově tak Mercedes-Benz čeká mírný růst celosvětového prodeje aut.

Automobilka se nyní snaží uspokojit nahromaděnou poptávku, když vážný nedostatek polovodičů omezil na několik měsíců výrobu. S tím, jak částečně polevuje tlak na dodavatelský řetězec, se nyní pozornost investorů přesunula na to, jak odolní budou výrobci aut vůči skokovému růstu úrokových sazeb, pokračujícím koronavirovým omezením v Číně a energetické krizi v Evropě. Americká automobilka General Motors v úterý oznámila silný růst zisku a tržeb, hlavně díky vysokému prodeji svých luxusních SUV a nákladních aut.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top