investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Alibaba představila jeden z nejpokročilejších čipů v Číně

19.10.2021

Čínský technologický gigant Alibaba představil jeden z nejpokročilejších čipů v Číně. Bude pohánět...

Čínský technologický gigant Alibaba představil jeden z nejpokročilejších čipů v Číně. Bude pohánět servery v jeho datových centrech a prozatím nebude určen k prodeji. Největší provozovatel cloudových služeb v Číně s krokem přichází v době, kdy se na tuto oblast zaměřily i jiné cloudové společnosti a v čase, kdy je prioritou čínské vlády čipová soběstačnost. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Alibaba na každoročním cloudovém summitu v čínském městě Chang -čou uvedla, že čip bude k dispozici v blízké budoucnosti. Polovodič Yitian 710 je založen na bázi poskytované společností Arm, kterou vlastní japonská společnost SoftBank Group.


Alibaba je co do podílu na trhu největším poskytovatelem cloudových služeb v Číně. Podle analytické společnosti Gartner je také třetí největší cloudovou službou na světě.


Konkurenti Alibaby v oblasti cloudu také vyvinuli vlastní serverové čipy. Huawei a Amazon spoléhají při napájení infrastruktury cloudových počítačů na své čipy Kunpeng a Graviton.


Čínská vláda dlouhodobě naléhá na firmy z tohoto odvětví, aby investovaly do domácího čipového sektoru, který zaostává za světovou konkurencí. Země je u většiny vyspělých polovodičů závislá na zahraničních společnostech. Kromě Alibaby začala do čipů investovat společnost Baidu, která provozuje internetový vyhledávač, výrobce telefonů Xiaomi a řada dalších čínských firem.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Alibaba je největší maloobchodní společnost na světě a figuruje na seznamu největších internetových společností. V roce 2020 byla vyhodnocena jako pátá největší společnost s umělou inteligencí. V neposlední řadě je jednou z největších investičních společností na světě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top