investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcionáři TUI umožní německému státu vstup do firmy

05.01.2021

Německý stát může vstoupit do cestovní kanceláře TUI, tvrdě zasažené koronavirovou...

Německý stát může vstoupit do cestovní kanceláře TUI, tvrdě zasažené koronavirovou krizí, a převzít v ní významný podíl. Na dnešní mimořádně valné hromadě, konané virtuálně, to schválili její akcionáři. Podle agentury DPA to oznámil šéf dozorčí rady firmy Dieter Zetsche. TUI se tak po letecké společnosti Lufthansa může stát druhou velkou firmou z cestovního ruchu, do které stát vstoupí, aby se ji pokusil zachránit před dopady pandemie.

Velká většina hlasujících formálně schválila plánovanou restrukturalizaci kapitálu firmy a jeho zvýšení zhruba o 500 milionů eur (asi 13 miliard Kč) tak, aby TUI mohla splatit nové dluhy. Tím připravila spolkové vládě půdu pro vstup do firmy. Stát by tak mohl převzít až 25procentní podíl plus jednu další akcii, čímž by získal blokační menšinu, a tedy i vliv na další zásadní rozhodnutí.


TUI se loni na jaře stala první velkou německou společností, které spolková vláda finančně vypomohla. Firma, která se v uplynulém finančním roce vinou pandemie propadla do ztráty před úroky a zdaněním (EBIT) ve výši tří miliard eur, celkem od německé vlády, soukromých investorů a bank získala už tři záchranné balíčky za 4,8 miliardy eur.


TUI Group je největší turistickou skupinou na světě. Zahrnuje cestovní kanceláře, letecké společnosti zhruba se 150 letadly, více než 400 hotelů a provozuje také výletní plavby. Působí ve 180 destinacích po celém světě. Ročně její služby využilo asi 27 milionů zákazníků. Firma sídlí v Německu, s jejími akciemi se obchoduje na londýnské akciové burze.


Zdroj: ČTK



"Cestovní kanceláře to v koronavirové krizi odnesly podobně jako letecké společnosti. Proto mnohé z nich žádaly o státní pomoc. Mnohým nakonec bylo vyhověno, což umožňovalo provádět výnosné obchody na burze."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top