investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

24 karátové zlato jako investice

23.12.2022

Od počátku zaznamenané historie bylo zlato univerzálním symbolem bohatství. Kvůli jeho kráse a nedostatku prastaré civilizace prahly po drahém kovu jako projevu postavení a moci. Ozdoby, šperky a rané formy peněz byly všechny vytvořeny ze zlata. Během uplynulých tisíciletí se fascinace zlatem téměř nezmenšila. Zatímco většina měnových systémů již není vázána na zlatý standard, kov je stále považován za pojištění proti nekrytým měnám, které se spoléhají na víru, aby udržely své relativní hodnoty.

Půvab zlata z něj udělal žádoucí alternativu pro ty, kteří hledají diverzifikaci a rozložení svého rizika. Existuje mnoho způsobů, jak koupit zlato, a to jak na ozdobu, tak jako investici. Pro mnohé je to také zajištění proti ekonomickým otřesům, válce, inflaci a globální nejistotě.



Co jsou to karáty u zlata?


V základu bychom měli vědět, musíme vědět, co znamená K nebo karát. Je to termín používaný k měření ryzosti zlata. Čím vyšší hodnota karátů, tím čistší by bylo zlato. Měří se na stupnici od 0 do 24. S ohledem na to je 24K zlato nejčistší zlato, které si můžete koupit.


Tabulka ryzosti zlata v karátech

Různé druhy zlata (podle karátů)


Níže jsou uvedeny běžné karáty dostupné na trhu


24 karátové zlato: 24K zlato znamená ryzost 99,9 procenta a také se mu říká čisté zlato, protože neobsahuje stopy žádných jiných kovů. Neexistuje vyšší forma zlata než 24K. Ale protože se jedná o nejčistší formu zlata, je přirozeně dražší než 22K nebo 18K. Hodí se však pro investiční účely, nikoli však pro běžné formy šperků, protože je pro tyto účely příliš měkký.


18 karátové zlato: Obsahuje 18 dílů zlata na 6 dílů jiných kovů. V procentech se 18K zlato rovná 75 % zlatu a zbývajících 25 % obsahuje jiné kovy, jako je zinek, měď, nikl atd. Další kovy v 18K zlatě ho činí tvrdším a odolnějším než 24K a 22K, které je příliš měkké. pro klenotníka.


14 karátové zlato : Skládá se z 58,3 % zlata a 41,7 % ostatních kovů. Ve srovnání s 18k zlatem je 14K odolnější a také cenově dostupné. Šperky ze 14K zlata jsou ideální pro každodenní použití a nabízejí větší odolnost proti opotřebení než 18K a 22K zlato.


Investování do 24 karátového zlata

Jak investovat do zlata? 


Zlato je drahý kov, je to jeden z nejhustších kovů s udivující hmotností (jeden metr krychlový váží 19 300 kg.) Je to žlutě zbarvený drahý kov s chemickým prvkem Au (atomové číslo 79).


Vzhledem k vysoké nezničitelnosti zlata je většina zlata, které kdy bylo vytěženo, v oběhu dodnes. Odhaduje se, že ke konci loňského roku existuje přibližně 190 000 tun zásob nadzemního zlata. Největším producentem zlata je v současnosti Čína, která poskytuje 12 % z celkového množství, z toho Asie jako region tvoří 19 % nově vytěženého zlata.



Investovat můžete několika způsoby: 



Šperky tvoří dvě třetiny roční poptávky po zlatě a Indie je zodpovědná za přibližně 27 % z toho, což z ní dělá nejvyššího dovozce zlatých šperků na světě.


Zlaté mince mají o něco větší charakter než obchodování se stereotypními slitky zlata, takže mohou být ideální pro ty, kteří investují jako hobby nebo hledají počáteční menší investice. Zlaté mince se nepoužívají pouze na investice, ale jsou také oblíbené jako dárky a upomínkové předměty.


Zlatý slitek by měl být z 99,5 procenta čistého zlata a měl by mít punc ryzosti. Slitky slouží především k investicím, lidé, kteří chtějí investovat najednou větší množství peněz, koupí obvykle zlato ve formě cihly. Nicméně slitky jsou velmi vhodné pro pravidelný nákup menšího množství.


Zároveň také svému majiteli nabízí vyšší likviditu v případě, že potřebuje získat rychle hotovost. Ať už mince, slitky nebo cihly doporučujeme nakupovat u prověřených obchodníků, kde najdete transparentní obchodní podmínky, cenu a nabízené typy zlatých slitků, mincí a cihel. Přesvědčit se o tom můžete například u společnosti BHS, která se na tento druh specializuje.


Podílové fondy nabízí také možnost investovat do zlata, ale zde nejste majitelem kusu zlaté rudy.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top