investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

10 důvodů proč investovat do zlata

30.07.2021

1. Zlato nikdy nezbankrotovalo

Zatímco jiná platidla přicházela a odcházela, cenné zlato provází lidstvo po většinu známé historie. Naše prapředky zaujalo svou blyštivostí a kujností, díky které je možné jej snadno dělit a opět spojovat ve větší celky, aniž by se ubralo na jeho kvalitě. Navíc je chemicky odolné a nepodléhá korozi. To ze zlata dělá ideální prostředek směny už více než 4 000 let bez jediné přestávky nebo pádu. Díky této tisícileté historii se dodnes těší největší důvěře ze všech platidel. A i kdyby vše ostatní selhalo, zlatu vždy rozumí každý.


Tip:  Investice do zlata - ukládání na stáří   Zlato - jistota v nejisté době


2. Zlata je omezené množství

Zlato je vzácné. Odhaduje se, že zemská kůra ve své hmotnosti obsahuje jen asi čtyři miliardtiny zlata. I přes veškerou snahu, kterou lidstvo při jeho dobývání projevilo, na světě existuje „jen“ asi 190 000 tun vytěženého žlutého kovu. Právě jeho omezená dostupnost spolu se stálou poptávkou mu dává jeho hodnotu. Zlato zkrátka na rozdíl od bankovek nelze jen tak vytisknout.


Tip: Proč nakupovat zlato 


3. Zlato je vysoce likvidní

Na rozdíl od různých měn zlato platí všude. Na naší planetě dnes už snad není jediné místo, kde by kus zlata nešel směnit za peníze nebo jiné statky a služby. Zlatá cihlička vždy najde kupce. Chuť vlastnit kousek zlata totiž sdílí celé lidstvo.


Tip: Investiční zlato


4. Zlato uchovává hodnotu

Zatímco peníze vlivem inflace ztrácejí kupní sílu, zlato se stále zhodnocuje. Zatímco vše kolem zdražuje a za své peníze si koupíte stále méně, cihlička zlata svou hodnotu drží, i když ji přepočítáme na zboží, které si za ni můžeme koupit. V současné době právě zvyšující se inflace představuje významné riziko. A zlato může být účinným prostředkem k jejímu překonání. Tento efekt ale můžeme sledovat i z druhé strany – za stejný kousek zlata zaplatíme čím dál více peněz, ať už je měna jakákoli. Proto je lepší nákup zbytečně neodkládat.


Tip: Zlato jako uchovatel hodnoty


5. Zlato je dobrá investice

Kromě toho, že hodnotu spolehlivě uchovává, zlato dokáže být i výnosnou investicí. Od té doby, co přestala měna být fixována na zlatý standard, cena zlata v dlouhodobém průměru stále roste. Jen za posledních 20 let dosahuje zhodnocení zlata v českých korunách průměrně 11,6 procenta ročně. Takový nárůst překonává mnoho jiných investičních možností.


Tip: Jak investovat do zlata


6. Zlato snižuje rizikovost portfolia

Pro každého investora platí, že je bezpečnější své prostředky rozdělit mezi více investic, než sázet vše na jednu kartu. A právě k vyvážení portfolia se zlato výborně hodí. Jeho cena do jisté míry vyrovnává aktuální výkyvy na kapitálových trzích. Když důvěra v ekonomiku klesá, poptávka po zlatě se obvykle zvyšuje a jeho cena tak stoupá. Proto se o zlatě mluví jako o investiční kotvě, která pomáhá diverzifikovat investiční portfolia.


Tip: Investice do zlata - výhoda nebo vyhozené peníze?


7. Zlato je osvobozeno od DPH

Pokud se jedná o investiční zlato, které je prodáváno v tradiční formě, spadá jeho nákup v ČR do výjimky ze zákona o DPH. To znamená, že klasické zlaté investiční slitky, cihličky a většina zlatých mincí nepodléhá dani z přidané hodnoty. To je obzvlášť výhodné, když zlato nakupuje neplátce DPH. Do této kategorie spadá v podstatě každý běžný zákazník, který nekupuje zlato v rámci podnikání.


Tip: DPH u investičního zlata


8. Zlato nepodléhá zdanění

Placení daně se investoři vyhnou i při prodeji zlata, které v minulosti nakoupili. A to i v případě, že v rámci své zlaté investice dosáhli vysokého zhodnocení a zisku. Na zlato se totiž pohlíží jako na movitý majetek a z toho se daň z příjmu platit nemusí. Jiná situace nastane, pokud se zlatem obchoduje firma. Proto je obvykle výhodnější zlato nakupovat jako fyzická osoba.


Tip: Základní kolekce zlatého investora


9. Zlato je pravé a opravdové

Zlatý slitek nakoupený u solidního obchodníka si investor skutečně odnese domů. Má tedy v rukou kus kovu místo cenného papíru. Pravost cihličky je navíc možné snadno ověřit. Každý slitek je opatřen certifikátem a jeho číslo je dohledatelné u jeho výrobce. Povrch některých slitků je dokonce naskenovaný podobně jako otisk prstu. Pravost takových slitků je pak možné kdykoli ověřit pomocí aplikace na telefonu.


Tip: Zlaté slitky


10. Zlato má transparentní cenu

Na rozdíl od některých jiných aktiv je cena zlata jasně daná a stejná na celém světě. Díky současným technologiím je možné ji sledovat prakticky v reálném čase. Každý investor i prodejce si tak může cenu zlata na světovém trhu kdykoli snadno ověřit a řídit se podle ní.



Tip: Vývoj ceny zlata


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top