investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zlatá mince a její historie

17.10.2022

Zlato bylo od nepaměti symbolem moci a základním ukazatelem ekonomické prosperity každé společnosti. V porovnání se zlatými mincemi nenajdete na světě žádnou měnu nebo tak vysoce likvidní komoditu, jež by byla tak dlouhodobě respektována v celosvětovém měřítku. Ačkoli je i cena této investiční komodity pohyblivá, přináší investorům určité výhody oproti ostatním investičním drahým kovům. Jaká je historie zlatých mincí a jaké výhody či nevýhody z ní pro investory plynou?

Cesta k současné podobě zlatých mincí byla dlouhá


Ačkoli se objevují první zmínky o zlatých mincích z drahých kovů z období před 4 500 lety, jejich výraznější rozmach přišel až v období antického Řecka. Ačkoli byly dominantním platidlem ražené mince ze stříbra, v 7. st. př. n. l. se ztenčily zásoby stříbra natolik, že se začali razit mince zlaté. Byl to velký krok, protože doposud bylo zlato drženo pouze jako rezerva.


Zlatá historická římská mince


Jen chvíli po Řecku přikročila k tomuto kroku i Perská říše, která měla v té době největší zásoby zlata. Naopak Řím si na své první zlaté mince pár století počkal. První zlatá mince vyražená v Římě spatřila světlo světa až v roce 215 př. n. l.



První české zlaté mince pochází až z období středověku


I přes několik dřívějších pokusů o rozšíření zlatých mincí, stál platební systém až do středověku na mincích stříbrných. Ve 13. století však rostla potřeba hodnotnějších mincí, aby mohly být uskutečňovány objemnější platby v rámci rozvíjejícího se obchodního systému. Zlaté mince se tak staly základním předpokladem pro schopnost mezinárodního obchodu. Z tohoto důvodu začali razit zlaté mince nejen panovníci, ale i větší města.


Zlaté středověké mince


V českých zemích byly první zlaté mince vyraženy v roce 1325 a nazývaly se florény, jejich ražbu nařídil Jan Lucemburský. Později však z důvodu nedostatku zlata na ražbu a dalších problému zachvátil středověké české mincovnictví chaos. Zlaté mince začali razit jednotlivá knížata, hrabata i abatyše, tyto mince měli jen omezenou platnost. Trvalými platidly zůstal florén, kremnický dukát a zlatá kolínská marka.


Až mnohem později, konkrétně po roce 1892 ustoupily zlaté mince, mincím z běžných kovů, které měly předem danou nominální hodnotu a byly tak vlastně obdobou peněz papírových.



Proč investovat právě do zlatých mincí?


V současné době můžete investovat v oblasti zlatých mincí do mezinárodních zlatých mincí, které mají nižší pořizovací cenu než sběratelské zlaté mince, a zároveň se u nich nepočítá s výraznějším nárůstem hodnoty s ohledem na uměleckou práci.


Investiční zlatá mince Charles Darvin


U sběratelských zlatých mincí je hodnota dána nejen hodnotou vlastního zlata, ale i s ohledem na uměleckou práci. Cenu určuje limitace edice, stáří mince, zachovalost či téma. Jejich hodnota tak není ovlivněna pouze na výkyvech ceny zlata na burze. Díky tomu může cena zlaté mince růst i když cena zlata na trhu klesá. Zlaté mince tak lze označit jako konzervativní investici, která nejlépe rozloží riziko případné ztráty.


Velkou výhodou, která láka investory k investici do zlatých mincí je skutečnost, že nepodléhají státní registraci a jsou osvobozeny i od DPH.


Dalším benefitem investice do zlatých mincí je i skutečnost, že se zde vyskytuje méně padělků než u zlatých slitků.



Kolik a jak investovat do zlatých mincí?


V rámci správné diverzifikace portfolia investic byste měli pamatovat na to, že i když jsou zlaté mince vhodnou investicí, neměli byste do nich investovat více než 10 % majetku. Ačkoli se jedná o vysoce likvidní investici, počítejte s tím, že investice do zlatých mincí je nejefektivnější, pokud s ní počítáte alespoň na 5 let.


Investování do zlatých mincí


Při výběru investiční zlaté mince, je tak vhodné hledat kousky, které nebyly vydány ve velké emisi a mají zajímavou tématiku. Takové jsou i zlaté mince Smart, jež nesou motivy velkých myslitelů, jež výrazně ovlivnily dějiny lidstva a jsou vydávány pouze v emisi 250 kusů.


Navíc se o jejich design a detailní zpracování stará jeden z nejlepších českých medailérů ak. soch. Michal Vitanovský. Mezi jeho nejvýznamnější práce, které jsou všeobecně známé patří československý Řád T. G. Masaryka (1990) nebo český Řád bílého lva (1994).


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top