Zisky i tržby společnosti Apple sice porazily očekávání, ale...

Zisky, tržby i počty prodaných telefonů společnosti Apple sice porazily očekávání analytiků a akcie rostou, ale...

Zisky i tržby společnosti Apple sice porazily očekávání, ale...
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

Apple se stává čím dál víc závislým na výkonu prodejů iPhonů, které tvoří skoro 70 % tržeb a odhadem 80 % všech zisků. Reportovaný kvartál obsahoval o jeden týden navíc, takže srovnání není zcela férové. Navíc, Apple porazil výsledky zisků na akcii zejména díky osekání nákladů a "ostatním položkám". Celková hrubá marže, tj. hrubá ziskovost firmy, znovu poklesla a skončila pod očekáváním analytiků. Čistý zisk meziročně klesl o 3 %.

Z hlediska zisku je Apple tedy spíše stagnující firma s výhledem mírného růstu tržeb ale zároveň poklesu marží, takže zisky bude těžké zvyšovat. Silnou stránkou je rychlý 18 % růst segmentu služeb, který je ale stále příliš malý na to, aby více pozitivně ovlivnil celkové hospodaření společnosti. Navíc firma očekává slabší výsledky v dalším kvartále než si trh myslel a pokračující silný dolar bude na tržby a zisky dál působit negativně. Zákazníci pravděpodobně mírně omezí nákupy v očekávání nových modelů, které přijdou v druhé půlce roku.

Díky růstu ceny akcií o cca 20 % od září, silný růst akcií po výsledcích se může ukázat jako dobrá příležitost vybrat zisky a počkat na lepší vstupní cenu, podle situace na trhu pravděpodobně někdy kolem půlky letošního roku.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama