investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Češi jsou v investování stále opatrní. Změna přicházi s mladou generací

14.05.2024
investicepenízečesko

Že by se dividendy ČEZ ratingovým agenturám nelíbily?

14.04.2014

Ratingová agentura Moody’s dnes zopakovala, že známka úvěrového ratingu společnosti ČEZ se ve vztahu ke zrušení výběrového řízení na dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín nemění. Známka zůstává na hodnotě A2 s výhledem negativní.

Ratingová agentura Moody’s dnes zopakovala, že známka úvěrového ratingu společnosti ČEZ se ve vztahu ke zrušení výběrového řízení na dostavbu dalších bloků jaderné elektrárny Temelín nemění. Známka zůstává na hodnotě A2 s výhledem negativní. Agentura shledala zrušení výběrového řízení jako pozitivní faktor, vzhledem k rizikům vyšší výplaty dividendy ale ponechala výhled nezměněn na negativní.

Že by se dividenda Agentuře Moody’s nelíbila? Pokud by byl dodržen standardní výplatní poměr, zvažovala by údajně změnu výhledu na stabilní.

Potíž je asi v prvé řadě v tom, že není jasné, v jakém rozsahu, tj. v jaké výší a v kterých létech, by česká vláda navýšení prosazovala. Tato nejistota představuje z pohledu agentury rizika.

Argument snížení ratingu bude jistě managementem firmy zmíněn v diskusi s největším akcionářem (státem) o návrhu dividendy. Přesto je podle našeho názoru nyní, po zrušení výběrového řízení a při potřebě peněz do státního rozpočtu, velmi pravděpodobné, že k určitému navýšení dividendy dojde a v celkové sumě ČEZ vyplatí během příštích dvou až tří let více, než by odpovídalo běžnému výplatnímu poměru 50-60% z čistého zisku.

Pokud by pro ratingovou agenturu byl klíčový jen „pouhý“ odliv hotovosti (třeba výplatou dividendy), který by bránil ratingu, resp. vedl k jeho snížení, pak podobný efekt by měla každá větší investice, či akvizice. A s těmi ČEZ tak trochu počítá, např. v Polsku, případně v Německu, jak uvedlo vedení firmy. V tomto směru kritika ale nezazněla.

Agentura Standard&Poors se ke zrušení výběrového řízení a k dividendě zatím nevyjádřila.

Pozn.: Negativní výhled, či záporné znaménko vyjadřují v ratingových hodnoceních obvykle skutečnost, že pravděpodobnější vývoj ratingu je směrem dolů, tedy snížení. V kontrastu k tomu uveďme, že právě ČEZ má rating beze změny u obou agentur stejný od roku 2006. (Agentury vydávají jen průběžné zprávy, kde známku zatím potvrzují).

Rating společnosti ČEZ:
Agentura Ratingová známka Výhled
Moody‘s A2 Negativní
Standard&Poors A- Stabilní

 

Dlouhodobý rating České republiky
Agentura Ratingová známka Výhled
Moody‘s A1 ---
Standard&Poors AA- Stabilní

Zdroj: Moody’s, Standard&Poors

Úplný text včetně přehledu ratingu ČEZ a české republiky je uveden na stránkách www.bhs.cz

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top