investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Vývoj ceny zlata

25.11.2022

V současné době je zlato vedle investičních účelů a výroby šperků využíváno k produkci výrobků ve zdravotnictví, při výrobě mobilních telefonů Apple nebo agenturou NASA v kosmických lodích. Stejně jako u ostatních komodit je vývoj ceny určován nabídkou a poptávkou a zároveň budoucím očekáváním účastníků trhu. 

Co ovlivňuje cenu zlata?


Příklad: Pokud se poptávka po zlatě snižuje, nabídka však zároveň klesá rychleji, na trhu dochází k růstu ceny zlata. Aby byl investor schopen odhadnout směr vývoje ceny zlata, je potřeba nejprve znát motivaci tržních účastníků, kteří utvářejí nabídku a poptávku.


Cena zlata v CZK a EURO

Strana nabídky


Těžaři jsou hlavním dodavatelem zlata skrze mincovny a rafinérie, přičemž za rok 2021 bylo na trh dodáno 3 000 tun. To tvoří přibližně 5,6 procenta z prokázaných nevytěžených rezerv, které jsou dle World Gold Council ke konci roku 2021 odhadovány na 53 000 tun.

V posledních letech produkce zlata ze zlatých dolů spíše stagnuje. Mezi lety 2020–2021 produkce stoupla o 2 procenta. Recyklované zlato kleslo mezi lety 2020–2021 o 11 procent.

Centrální banky jsou významným držitelem zlata na světě. V jejich rezervách je k polovině roku 2022 téměř 35 500 metrických tun, což je přibližně 18 procent veškerých vytěžených zásob zlata. Jsou tedy důležitým hráčem jak na straně nabídky, tak i poptávky. 


Graf vývoje ceny zlata

Strana poptávky


Poptávka po zlatě je tvořena pěti významnými stranami. Za první pololetí 2022 dle World Gold Council největší poptávka pramenila ze sektorů: 

  • Výroby šperků 917 tun (43,6 procenta)

  • Prodej mincí a slitků 526 tun (24,9 procenta)

  • Centrální banky poptávaly 269 tun zlata (12,79 procenta)

  • Investiční fondy a ETF 233 tun zlata (11,1 procenta). 

  • Průmysl a zdravotnictví 159 tun (7,55 procenta)

Faktory vývoje ceny zlata

Faktory ovlivňující poptávku po zlatě


Inflace

Zlato je obecně vnímáno jako ochrana před rostoucí cenovou hladinou (inflací). V případě, že se v ekonomice očekává růst cen, odráží se to i ve zvýšené poptávce po zlatě.

Úrokové sazby

Úrokové sazby mají inverzní vztah k ceně a především k poptávce po zlatě. V případě, že se očekávají rostoucí úrokové sazby, investoři vyhledávají „zaručený“ fixní úrok a poptávka po zlatě klesá.

Společně jako úrokové sazby je kurz zlata významně ovlivněn fluktuací měn, a to především amerického dolaru, jelikož se většina zlata na mezinárodních trzích obchoduje právě přes USD. Důležité měny, ve kterých probíhají podstatné objemy transakcí, jsou dále indická rupie a britská libra. Pokud některá měna oslabuje kvůli například rozpočtové nejistotě, pak zlato zpravidla posiluje na hodnotě.

V poslední řadě je poptávka, a tedy i cena ovlivněna geopolickou situací ve světě. Kvůli zvýšené geopolické nejistotě může poptávka po zlatě růst, neboť je považováno za bezpečný přístav, jenž může ochránit úspory více než ostatní riziková aktiva.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top