investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

VW zavře závod na ruční převodovky v Číně

19.11.2022

Čínští zákazníci dávají přednost vozům s automatickou převodovkou...

Továrna na výrobu manuálních převodovek v Šanghaji, kterou vlastní společný podnik Volkswagenu a čínské automobilky SAIC Motor, bude v březnu příštího roku uzavřena. S odvoláním na oznámení německého koncernu o tom informovala agentura Reuters. Podnik změnu zaměstnancům oznámil tento týden v dopise, který zveřejnila místní média. Čínští zákazníci dávají přednost vozům s automatickou převodovkou.

Rozhodnutí padlo už před několika lety, uvedl mluvčí Volkswagenu. Dodal, že výroba vozů s manuální převodovkou ve společném podniku klesla z 500.000 na přibližně 50.000 kusů ročně.

"Poptávka zákazníků a s ní i naše výroba a počet zaměstnanců už několik let trvale klesají. Akcionáři se sešli s představenstvem a rozhodli o pozastavení výroby," uvádí se v dopise adresovaném zaměstnancům šanghajské továrny. Ukončení provozu se týká 250 lidí, kterým společnost nabídne jinou práci, řekl mluvčí.

Společný podnik Volkswagenu s čínskou automobilkou FAW ve městě Čchang-čchun, středisku čínského automobilového průmyslu na severovýchodě země, bude manuální převodovky vyrábět dále, i když jeho produkce v posledních letech také klesá.

Německá automobilka je největším zahraničním výrobcem automobilů v Číně, ale bojuje s konkurencí domácích výrobců elektromobilů. Jejím cílem je letos zdvojnásobit prodeje oproti loňským 70.000 kusům, což je stále daleko za konkurencí, jako je automobilka BYD, která jen v říjnu prodala téměř 220.000 elektromobilů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top