investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby obchodníků klesají již 17 měsíců

07.11.2023

Již v příštím roce by se inflace měla vrátit na svůj cíl...

V září došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 4,0 procenta. Jednalo se již o sedmnáctý měsíc v řadě, kdy obchodníkům klesaly tržby. U mnohých položek spotřebního koše dochází ke stabilizaci cen. Mnozí Češi však dál jezdí nakupovat do Polska či Německa, kde mohou sehnat kvalitnější zboží za nižší ceny.   

Výrazný meziroční propad tržeb o 16,1 procenta ohlásily prodejny s oděvy a obuví. Mnohé obchody nabízely nevhodné kolekce zboží, protože nepočítaly s téměř letním počasím. Lidé při vysokých teplotách neměli zájem o podzimní oděvy a obuv, což se negativně odrazilo na prodejích.

Naopak tržby za prodej kosmetických a toaletních výrobků meziročně vzrostly o 12,8 procenta. I v tomto případě mohlo nezvykle teplé počasí ovlivnit chování zákazníků, protože při vyšších teplotách lidé spotřebovávají více drogistického zboží.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Již v příštím roce by se inflace měla vrátit na svůj cíl, což umožní, aby vzrostly reálné mzdy. Díky tomu se začnou zvyšovat tržby obchodníků a česká ekonomika se bude oživovat. Inflační epizoda však napáchala obří škody v našem hospodářství a výrazně snížila životní úroveň většiny obyvatel.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top