Tržby obchodníků klesají již 17 měsíců

Již v příštím roce by se inflace měla vrátit na svůj cíl...

Tržby obchodníků klesají již 17 měsíců
Štěpán Křeček
Štěpán Křeček

V září došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 4,0 procenta. Jednalo se již o sedmnáctý měsíc v řadě, kdy obchodníkům klesaly tržby. U mnohých položek spotřebního koše dochází ke stabilizaci cen. Mnozí Češi však dál jezdí nakupovat do Polska či Německa, kde mohou sehnat kvalitnější zboží za nižší ceny.   

Výrazný meziroční propad tržeb o 16,1 procenta ohlásily prodejny s oděvy a obuví. Mnohé obchody nabízely nevhodné kolekce zboží, protože nepočítaly s téměř letním počasím. Lidé při vysokých teplotách neměli zájem o podzimní oděvy a obuv, což se negativně odrazilo na prodejích.

Naopak tržby za prodej kosmetických a toaletních výrobků meziročně vzrostly o 12,8 procenta. I v tomto případě mohlo nezvykle teplé počasí ovlivnit chování zákazníků, protože při vyšších teplotách lidé spotřebovávají více drogistického zboží.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama