investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Třetí cesta Fedu?

22.12.2015

Třetí cesta Fedu? (Třetí cesta Janet Yellenové?)

Škoda, že sázková kancelář Fortuna nevypisuje sázky na míru změny základní úrokové sazby v USA. Vedle speciálních sázek na vítěze amerických prezidentských voleb a na StarDance by se i sázka na Fed mohla vyjímat.

V případě amerických sazeb nejde o ano, nebo ne. Zvýšení základní sazby lze očekávat téměř s jistotou.

Někteří analytici si dali práci a nalezli zhruba sedm „nepřízní osudu“, které trápí americkou ekonomiku, od nízkých cen ropy po geopolitická rizika. Přesto počet pracovních míst v USA roste nad očekávání. Americkou ekonomiku lze považovat za odolnou, i když fouká silný protivítr.

Sama šéfka Fedu Janet Yellenová během posledních dnů změnila tón a postavila se jasně na stranu zvýšení sazby na měnovém jednání v příštím týdnu. To neznamená, že by si zabouchla zadní vrátka. Ona je jen posunula na jiné místo, na pozici, kde se hovoří o tom, o kolik by se sazba před koncem roku měla zvýšit a jak rychle půjde Fed se sazbou vzhůru v roce 2016.

V takové situaci se nabízí otázka, zda by diplomatickým, či optimálním řešením nebylo prosincové zvýšení úrokové sazby menší než +0,25%, o kterém spekulují trhy. Třeba jen o polovinu, o +0,125%.

Sázky by měly být vypsány na míru zvýšení úrokové sazby.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top