investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Toyota postaví první závod na baterie v USA

08.12.2021

Japonská automobilka Toyota Motor postaví v Severní Karolíně svoji první továrnu na baterie pro elektromobily v Severní Americe...

Japonská automobilka Toyota Motor postaví v Severní Karolíně svoji první továrnu na baterie pro elektromobily v Severní Americe. Továrna má zahájit provoz v roce 2025 a investice má činit 1,29 miliardy USD (29,1 miliardy Kč). Oznámila to automobilka ve svém prohlášení.

Závod bude mít čtyři výrobní linky, každou s kapacitou výroby lithium-iontových baterií pro 200.000 vozů ročně. V budoucnu chce automobilka rozšířit počet výrobních linek na nejméně šest. Závod by tak byl schopen ročně vyrobit baterie pro 1,2 milionu vozů.


Investice je součástí širšího plánu oznámeného v říjnu. Podle toho chce Toyota investovat do roku 2030 do výroby automobilových baterií ve Spojených státech 3,4 miliardy USD, upozornila agentura Kjódó. Elektromobily tvoří zhruba 25 procent ze všech prodaných aut od Toyoty v USA. Tento počet by se měl do roku 2030 zvýšit na téměř 70 procent.


Toyota v posledních měsících urychlila své úsilí o elektrifikaci svých modelů. Minulý týden slíbila, že do roku 2035 bude připravena v Evropě prodávat pouze vozy s nulovými emisemi. V USA dlouho zaostávala, ale na začátku tohoto roku představila nové plány na elektromobily pro americký trh. I tak ale Toyota předpokládá, že v nadcházejícím desetiletí bude v USA vyšší poptávka po jejích hybridních vozech a do roku 2030 se budou hybridy na jejím prodeji v USA podílet o něco více než polovinou. Elektrovozy a vozy na vodík by měly mít podíl 15 procent.


Do elektrifikace vozů v USA masivně investují i další společnosti. V září Ford Motor a jihokorejská SK Innovation oznámily, že utratí 11,4 miliardy USD za montážní závod na elektromobily a tři továrny na baterie. Automobilka Stellantis plánuje v USA továrnu na baterie spolu firmou Samsung SDI. General Motors oznámil, že bude vyrábět baterie ve spolupráci s LG Chem v továrnách v Ohiu a Tennessee a na dalších dvou místech, upozornila agentura Bloomberg.


Toyota působí i v České republice, v Kolíně zaměstnává asi 2500 lidí. Představuje jednoho z největších exportérů v Česku a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Toyota je japonská automobilka. Byla založena v roce 1937. V současné době vyrábí nejvíce automobilů na světě.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top