investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota čtvrtým rokem v řadě uhájila pozici světové jedničky

02.02.2016

Zatímco koncern General Motors (GM) a Volkswagen své prodejní výsledky za loňský rok zveřejnily již v uplynulých 2 týdnech, japonská Toyota Motor (TM) se pochlubila až dnes.

Zatímco koncern General Motors (GM) a Volkswagen své prodejní výsledky za loňský rok zveřejnily již v uplynulých 2 týdnech, japonská Toyota Motor (TM) se pochlubila až dnes. Údaje o prodejích vozů ukázaly, že druhý rok v řadě se pořadí na stupních vítězů nezměnilo. Stalo se tak přestože Toyota i Volkswagen zaznamenaly meziroční pokles odbytu.

Magickou hranici 10 mil. prodaných vozů loni překonala jen japonská automobilka, která si vedoucí pozici udržela čtvrtý rok v řadě. Pro připomenutí její prodeje zahrnují ještě vozy Daihatsu Motor a Hino Motors. 


Přehled prodejů koncernů v roce 2015
1. Toyota Motor - 10,151 mil. vozů (-0,8 %)
2. Volkswagen - 9,93 mil. (-2 %)
3. General Motors - 9,8 mil. (+0,2 %)

O prodejích v roce 2014, kdy Toyota a Volkswagen dosáhly dosud rekordních prodejů podrobnosti zde.

Toyota si až na přestávku v roce 2011 udržuje vedoucí pozici od roku 2008. Od té doby tedy převzala jinak sedm dekád trvající nadvládu GM.

Koncern Volkswagen o možnost překonat či alespoň dorovnat prodeje Toyoty připravila jistě aféra „dieselgate“. Díky silnému 2Q v polovině roku Volkswagen dokonce statistiky prodejů vedl. 

Přehled vývojů prodejů v loňském roce


Toyota v průběhu loňského roku upravovala nevýrazně výhled prodejů (většinou směrem níže), nakonec ale prakticky přesně naplnila očekávání vydané v úvodu roku 2015. Pro letošek očekává další nepatrný pokles na 10,114 mil. vozů. 

Zároveň dnes Toyota uvedla, že hodlá plně ovládnout zmiňovanou automobilku Daihatsu. Dosud v ní vlastní 51 %, resp. zbývající podíl lze v současnosti ocenit v přepočtu na zhruba 3 mld. USD. Akcie Daihatsu dnes v Tokiu v reakci zaznamenaly největší kurzový skok od listopadu 1999, když si polepšily o +16 %. Toyota naopak popřela zprávy médií o jednáních o spolupráci se Suzuki. 

Hospodářské výsledky
Jak se loňské prodeje promítly do celkových hospodářských výsledků automobilek, se začneme dozvídat od příštího týdne. Ve středu 3.2. přijde s reportem americká GM, následně v pátek 5.2. japonská Toyota. Koncern Volkswagen se pochlubí až o měsíc později ve čtvrtek 10. března. V očekávání, kromě informace ohledně případné letošní dividendy, budou zejména firemní odhady o očekávaných dalších ekonomických dopadech zmiňované aféry. Trhy očekávají, že dosud vyčleněných 6,7 mld. EURnebude konečnou sumou. Zvláště s ohledem na řadu soudních sporů ať s institucemi, či samotnými spotřebiteli.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top