investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Společnost Virgin Orbit miliardáře Bransona se chystá vstoupit fúzí na burzu

23.08.2021

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona se chystá vstoupit na burzu...

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona se chystá vstoupit na burzu. Firma dnes uvedla, že k tomu využije podnik specializovaný na akvizice, takzvaný SPAC. Transakce, která zahrnuje také investici od výrobce letadel Boeing, Vïrgin Orbit oceňuje na 3,2 miliardy dolarů (zhruba 70 miliard Kč). Virgin Orbit se specializuje na vypouštění malých družic.

Při vstupu na burzu se Virgin Orbit sloučí s firmou NextGen Acquisition Corp. II. Po dokončení akvizice se budou akcie Virgin Orbit obchodovat na trhu Nasdaq.


Americká společnost Firefly Aerospace, americko-australský start-up Rocket Lab a Bransonova Virgin Orbit se považují za lídry v odvětví. V příštích letech se očekává exponenciální nárůst počtu kompaktních satelitů, uvedla agentura Reuters.


Jmenované firmy nabízejí transport satelitů na nízkou oběžnou dráhu ze vzduchu. Raketa přitom startuje z letícího letadla. Vypuštění rakety z letadla je jednodušší než vertikální start, protože teoreticky stačí jednoduchá rozjezdová dráha místo drahé vesmírné odpalovací rampy.


Firmy založené jen pro účel akvizice, takzvané SPAC (z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies), zažívají v poslední době rozmach. Taková firma nejprve vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, zpočátku nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme.


Společnost Virgin Orbit se v roce 2017 oddělila od Bransonovy společnosti Virgin Galactic, která se zabývá vesmírnou turistikou. V lednu se poprvé dostala do vesmíru, když po loňském neúspěšném pokusu dopravila na oběžnou dráhu deset družic amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).


Podnik vede veterán leteckého odvětví Dan Hart, který dříve působil přes 30 let na vedoucích pozicích ve společnosti Boeing. Loni Virgin Orbit získala kontrakt za 35 milionů dolarů na tři mise amerických vesmírných sil.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top