investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Špatné časy přináší dobré příležitosti

16.12.2022

Zápisky od kulatého stolu

BHS je odborníkem na kapitálových trzích už bezmála 30 let. Tým analytiků každý den vyhodnocuje aktuální situaci v české i světové ekonomice. Společnost tak má důležité informace, o které se také dokáže podělit. A to nejen na stránkách webu investice.cz. Zájemce z řad investorů BHS pravidelně zve na setkání s experty, kterému se ve firmě říká Kulatý stůl. Po vzoru artušovských rytířů se tak vedle sebe jako rovný s rovným posadí odborníci i investoři a mají možnost diskutovat na vybrané téma. A to, co u stolu zaznělo, teď máte možnost zjistit i vy v tomto článku.

Inflace, drahé energie, recese, válka. Tato slova na nás útočí z novinových titulků s železnou pravidelností. V poslední době si stačí otevřít libovolný informační portál a během pár minut i největší optimisty začnou skličovat obavy. Ale tam, kde číhá krize, vidí zkušený investor příležitost. Dlouhodobý trend je totiž jasný. Stačí se podívat například na historii akciových indexů za posledních sto let. Všechny války, krize a domnělé konce světa se najednou změní v drobné zářezy na neúprosně stoupajícím grafu. A i na dnešních časech někdo nepochybně vydělá. Pravděpodobně to bude ten, kdo má dobré informace o aktuální situaci a dokáže odhadnout i další vývoj. Pojďme se tedy nejprve podívat na současný stav české ekonomiky očima Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BHS a poradce premiéra ČR. 

Naše země nevzkvétá 

Nutno ale dodat, že skutečný stav není tak hrozný, jak jej média prezentují. Jak všichni tušíme, jedním z klíčových problémů dneška je inflace. Z nepříjemné hodnoty 3,8 procenta v roce 2021 se roční průměr letos vyšplhá k 15 procentům. ČNB sice počítá se snižováním, než se ale podaří dosáhnout inflačního cíle kolem dvou procent, uplynou minimálně dva roky. To znamená, že i ti, kteří s investováním zatím spíš váhají, jsou nuceni začít. V opačném případě by totiž ztratili podstatnou část kupní síly svých úspor. 

Podle Štěpána Křečka je inflace poháněna pomyslnými třemi P – Pandemie, Putin a Populismus. Covidová opatření na podporu ekonomiky byla svého času zapotřebí. Jejich nepřesné cílení však napumpovalo do ekonomiky spoustu peněz. Když potom Rusko rozpoutalo válku, zdražily se energie a to se nyní odráží i ve vyšších cenách napříč trhem. Poptávka ale příliš neklesá a ceny tak rostou dál. Vláda současně pumpuje do ekonomiky ještě více peněz ve formě sociální podpory. Lidé tedy mohou utrácet dál, inflace roste a trh se přehřívá. Pomyslnou studenou sprchu přináší ČNB, která prozíravě (a dříve než FED i ECB) zvýšila základní úrokovou míru. Půjčování peněz se proto zdražilo a jak se zdá, éra levných peněz skončila. Česká národní banka bojuje s inflací i na devizovém poli. Koruna totiž jako měna malé země pod tlakem nestabilní situace oslabuje, což sice pomáhá exportu, ale také to zvyšuje inflaci. Česká republika má naštěstí bohaté rezervy cizích měn z předchozích let. Za ně teď ve velkém nakupuje České koruny a uměle tak navyšuje hodnotu měny ke stabilnímu kurzu pod 25 korun za euro. Tuto pomoc sice nemůže ČNB držet věčně, ale zdá se, že to ani nebude potřeba. 

Evropě se totiž až překvapivě dobře daří nahrazovat ruský plyn i ropu. Obou surovin je na světovém trhu dostatek a klíčová je tak kapacita distribuce. Právě tu se daří navyšovat a cena elektřiny, plynu a částečně i ropy po extrémním zdražování z konce léta postupně klesá. Dalším dobrým znamením pro českou ekonomiku je výborný stav pracovního trhu, který stále hlásí více volných míst, než je zájemců o práci.


jerome powell tlačí peníze


Čas přeje akciím

Jak se zdá, i přes opatrně optimistický výhled je zřejmé, že inflace s námi ještě pobude. Otázka tedy zní, jak před ní své prostředky alespoň částečně ochránit.  Z dlouhodobého hlediska se ukázalo, že překonat inflaci dokážou zejména akcie. Dobře je to vidět na indexu amerických akcií S&P 500. Když započítáme výnosy z dividend a odečteme inflaci, zjistíme, že dlouhodobě vydělává. Z posledních 50 let průměrně o 6 procent ročně a v posledních 30 letech dokonce 7 procent ročně. Ten, kdo do indexu investoval před deseti lety, pak i po odečtení inflace vydělával bezmála 10 procent. Výrazně k tomu přispělo 10 nejlepších dní burzy, které často následovaly po výrazných propadech. Pokoušet se takové dny trefit se však málokdy vyplácí. Platí tedy, že spíš než krátkodobé načasování je důležitější dlouhodobost investice. 

To si dobře uvědomuje i Kamil Bednář, portfolio manažer BHS, který se spolupodílí na správě portfolií služby BHS Asset Management. Ta se opírá především o dlouhodobé hodnotové tituly s dobrou valuací a ziskovým hospodařením. Důležitá je i vysoká tržní kapitalizace a postavení na trhu – tedy minimální ohrožení konkurencí. Výhodou jsou i firmy s vyšší dividendou nebo ty, které odkupují vlastní akcie. Může jít například o Českou Zbrojovku, která dynamicky roste a díky akvizici v USA se dostává k americkým státním zakázkám. Dalším trumfem je firma OPAP, která provozuje číselné loterie v Řecku a díky svým ziskům vyplácí přes 7 procent dividendového výnosu. Dalším slibným titulem v portfoliu je brazilský těžař Vale nebo americká farmaceutická firma CVS. Asset Management od BHS je tak výbornou příležitostí pro investory, kteří chtějí své prostředky vložit do chytře vybraných akcií, aniž by museli trávit svůj vzácný čas neustálou analýzou trhu a aktivním obchodováním.  


vývoj S&P 500 v letech 1972-2022


Svět je odsouzen ke zbohatnutí

Pro ty, které naopak obchodování baví, má BHS řešení v podobě přímého nákupu a prodeje akcií. V rámci něho pak přijdou do kontaktu s tradingovým týmem BHS a jeho vedoucím Tomášem Matuškou. I ten pak v akciích vidí v dnešní době obrovský potenciál a do budoucnosti hledí s nakažlivým optimismem. Počet lidí na naší planetě se totiž zvyšuje a stoupá tak i ekonomický potenciál. Naprostá většina všech obyvatel světa touží po plnohodnotném životě, spokojenosti a dosažení určitého duševního i materiálního bohatství. A svět tak neohroženě bohatne. Netýká se to jen ultrabohatých lidí. Počet osob s majetkem 10 000 – 100 000 dolarů vzrostl od roku 2000 z 504 milionů na 1,8 miliardy. A tito lidé budou investovat i utrácet. I když na obrazovkách a titulcích novin čteme o krizi, světové prodeje luxusního zboží lámou rekordy. Ať už se podíváme na tržby diamantů, luxusní módy nebo třeba Ferrari, rok 2022 opět překonal roky předchozí. I z těchto informací vyplývá, že investičně profitovat lze i v „čase medvědů“.
A které tituly přitahují zájem investorů? Napovědět může ochota firem dělit se s investory o své zisky - ať už formou dividend nebo zpětných odkupů. Právě společností, které z trhu odebírají vlastní akcie, při tom dlouhodobě přibývá. Lidé tedy bohatnou, poptávka po hodnotných akciích roste a jejich nabídka při tom klesá. To naznačuje, že trhy budou nadále růst, možná dokonce rychleji než dříve. 

I přes denní příval špatných zpráv je tedy velký prostor k optimismu. Špatné časy totiž přináší dobré příležitosti. Až odezní současné potíže, může se opět projevit globální růst. Podle Matušky je zkrátka svět odsouzen ke zbohatnutí. A pokud je to pravda, vydělá na tom ten, kdo investuje včas. Budete to i vy?




Poznámka: Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top