investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Sázka na českou korunu je za vrcholem a spekulanti, kteří vsadili až v lednu, jsou ve ztrátě

15.02.2017

V lednu byla tedy jakási bublina sentimentu tohoto obchodu a nyní jsme již za vrcholem. Kdo chtěl, již si zaspekuloval.

Dá se usuzovat, že vrchol aktivity spekulantů co do objemu měsíčního růstu objemu spekulací byl již v lednu. Zpráva o tom, jak je nákup koruny proti euru obchodem roku 2017 proběhla nejen titulními stránkami českých médií, ale byla také na Bloombergu, Reuters a podobně, tedy proběhla i světovými médii.

V lednu byla tedy jakási bublina sentimentu tohoto obchodu a nyní jsme již za vrcholem. Kdo chtěl, již si zaspekuloval. Nyní naopak na již otevřených obchodech spekulanti výrazně ztrácí, takže jsou pod psychickým tlakem. Váhají spíše, zda část pozic neuzavřít, než že by měli chuť přidávat nové. Ztráty plynou jak z růstu úrokových sazeb (tedy poklesu cen ročních a dvouletých dluhopisů, do kterých většina spekulantů pravděpodobně uložila české koruny), tak z růstu křivky eurodolarových futures, která se posunula na ročním horizontu o cca 15 haléřů na ročním kontraktu, tj. trh očekává menší růst kurzu CZK, a spekulanti tak zhruba o tuto částku přišli. Posuny obou sazeb naznačují, že obchod je již za svým vrcholem.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top