investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Růžové zlato vs. žluté zlato

23.12.2022

Přestože je přirozená barva zlata žlutá, klenotníci vytvořili postupy, které umožňují s barvou zlata manipulovat a měnit ji. Výsledkem je, že dnes lze zlato nalézt ve více než 10 různých barvách.

Pokud jde o šperky, a zejména zásnubní a snubní prsteny, růžové zlato je jednou z nejžádanějších barev. Má ale růžové zlato stejnou hodnotu jako žluté zlato a jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich?


Slitiny zlata

Slitiny růžového zlata vs. žlutého zlata


Zlato ve své nejčistší podobě není vhodné pro šperky. Je příliš měkké a příliš tvárné, což znamená, že jakýkoli šperk vyrobený z nejčistšího zlata ztratí tvar a velmi rychle se opotřebuje. Jak to vyřešit? 


Slitiny zlata - to je důvod, proč jsou všechny zlaté šperky na trhu slitiny nějakého druhu, vyrobené kombinací čistého zlata s jinými kovy, aby se získalo pevnější a odolnější zlato. Žluté i růžové zlato se dodávají v různých slitinách, přičemž síla a barva jsou ovlivněny různým množstvím zlata použitého ve slitině.


Žluté zlato je běžně legováno mědí, zinkem nebo stříbrem. To zpevňuje zlato a zvyšuje jeho trvanlivost. Žluté zlato se nachází v různých slitinách, přičemž nejběžnější jsou 10K, 12K, 14K a 18K. Čím více karátů, tím vyšší množství ryzího zlata. Takže 18K žluté zlato bude mít více zlatavou barvu, ale bude méně odolné než například 12K kus.


Růžové zlato se v přírodě nenachází. Vzniká spojením ryzího zlata s mědí a někdy i stříbrem. Běžný poměr je 75% zlata, 22,5% mědi a malý podíl stříbra pro dokončení slitiny. Měď je to, co dává kovu růžový nádech a podíl použité mědi ovlivňuje barvu kovu.


Stejně jako u žlutého zlata je množství ryzího zlata to, co mu dává jeho hodnotu. Běžně se vyskytuje v 12K, 14K a 18K ve špercích a dodává se v různých odstínech, od slabě žluto-růžové až po tmavě růžovou. Bílé zlato je další alternativou, která pro výběr investičních šperků.



Trvanlivost růžového zlata vs. žlutého zlata


Žluté zlato je náchylné k poškrábání a může také ztratit tvar na rozdíl od růžového zlata. Může vyžadovat větší údržbu a leštění, aby si zachovalo svůj lesk.


Růžové zlato je mnohem odolnější než žluté zlato (nebo dokonce bílé zlato) díky obsahu mědi. Na rozdíl od bílého zlata, růžové zlato nevyžaduje pokovování a barva se neopotřebovává. Růžové zlato vyžaduje minimální péči a i když časem utrpí škrábance a oděrky, lze je vyleštit, aby se kovu vrátil jeho původní lesk.


Mějte na paměti, že to také vyleští část vašeho zlata a časem se předmět opotřebuje. Pro aktivní životní styl je růžové zlato vhodnější než žluté zlato, protože se lépe vypořádá s vystavením a opotřebením.


Šperky ze žlutého zlata

Hodnota a cena růžového zlata vs. žlutého zlata


Obsah zlata ve slitinách je hlavním faktorem, který určuje jeho hodnotu. Se zlatými karáty ve žlutém i růžovém zlatě se zachází stejně, pokud jde o likviditu a mají stejnou hodnotu.


Například 14K růžové zlato a 14K žluté zlato obsahují 58 % čistého zlata, které má stejnou hodnotu. Na celkovou cenu však mohou mít vliv i ostatní kovy ve slitině. I z toho důvodu se v případě, že chcete do zlata investovat, zaměřte spíše na zlaté slitky či cihličky, které obsahují 24K zlato. Díky tomu máte naprosto jasnou představu o tom, jakou investici za své peníze máte. 


V rámci investování je rozdíl v tom, zda investujete do šperků, či do čistého zlata. U šperků do ceny promlouvá nejen čistota zlata, ale také zpracování, autor, případně i původ šperku. Při koupi čistého zlata, jako například při investování do zlata od BHS, cenu tvoří jen čistá hodnota kovu.



Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top