investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Wall Street očekává růst zisků společností z indexu S&P 500

08.04.2024

Tržní události předchozího dne

Ani solidní zpráva o zaměstnanosti nedokázala zachránit akcie před týdenními ztrátami, protože prudký nárůst cen ropy v důsledku napětí na Blízkém východě a obavy ohledně postupu Federálního rezervního systému při snižování úrokových sazeb zbrzdily akciovou rally.

V nadcházejícím týdnu investory přivítá čerstvý údaj o inflaci a začátek výsledkové sezóny za první čtvrtletí. Z podnikové sféry budou zveřejňovat výsledky hospodaření společnosti JPMorgan, Wells Fargo, BlackRock a Citi a také Delta Air Lines. Wall Street obecně očekává, že první čtvrtletí udá tón silnému růstu zisků společností z indexu S&P 500 v tomto roce. Konsensus očekává v prvním čtvrtletí růst zisků společností z indexu S&P 500 o 3,2 % ve srovnání s předchozím rokem. Z dalších ekonomických zpráv je na programu zápis z březnového zasedání Fedu a aktualizace spotřebitelského sentimentu. Zatímco Fed na svém posledním zasedání ponechal prognózu, že letos sníží úrokové sazby třikrát, stále častěji se diskutuje o tom, zda centrální banka přistoupí k menšímu počtu snížení - nebo je dokonce zcela odloží. Ve čtvrtek prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari naznačil, že Fed možná letos úrokové sazby vůbec nesníží, pokud se pokrok v inflaci zastaví. A poté, co březnová zpráva o zaměstnanosti ukázala, že trh práce zůstává pozoruhodně odolný, hlavní ekonom společnosti Apollo Global Management Torsten Sløk uvedl, že zpráva je v souladu s jeho předchozí výzvou, aby se letos sazby nesnižovaly.

V nadcházejícím týdnu bude zveřejněn březnový index spotřebitelských cen, který přinese další aktuální informace o vývoji inflace. Poté, co někteří poznamenali, že sezónní vlivy mohly způsobit vyšší hodnoty inflace na začátku roku, budou ekonomové pozorně sledovat, zda se inflace v březnu vrátila ke svému klesajícímu trendu. Wall Street očekává u celkového indexu spotřebitelských cen, který zahrnuje ceny potravin a energií, meziroční přírůstek ve výši 3,5 %, což je nárůst oproti únorovému číslu 3,2 %. Meziměsíčně by ceny měly vzrůst o 0,4 %, což odpovídá únorovému růstu. Na "jádrovém" základě, který vylučuje ceny potravin a energií, se očekává, že inflace meziročně vzrostla o 3,7 %, což představuje zpomalení oproti únorovému růstu o 3,8 %. Očekává se, že měsíční růst jádrových cen dosáhne 0,3 %, což je pomalejší tempo než 0,4% nárůst zaznamenaný v lednu a únoru. Březnová zpráva o CPI bude klíčovým ukazatelem toho, zda bylo zrychlení inflace na začátku roku 2024 funkcí šumu z počátku roku, nebo zda se cesta inflace zpět k cíli Fedu podstatně protáhne.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„V nadcházejícím týdnu bude zveřejněn březnový index spotřebitelských cen, který přinese další aktuální informace o vývoji inflace. Poté, co někteří poznamenali, že sezónní vlivy mohly způsobit vyšší hodnoty inflace na začátku roku, budou ekonomové pozorně sledovat, zda se inflace v březnu vrátila ke svému klesajícímu trendu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top