investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Na Wall Street byly v kurzu akcie s nízkou kapitalizací

17.01.2024

Tržní události předchozího dne

V posledních dvou měsících byly na Wall Street v kurzu akcie s nízkou kapitalizací. Podle nejnovějšího průzkumu mezi manažery fondů Bank of America investoři nebyli takto nakloněni malým akciím již téměř tři roky. Průzkum provedený od 5. do 11. ledna odhalil, že investoři vidí v příštích 12 měsících slabší výkonnost společností s velkou kapitalizací než společností s malou kapitalizací. Malé společnosti se vyhouply výše v rámci rallye poháněné měkkým přistáním.

Od konce října do poloviny prosince trvalo pouhých 48 dní, než se index Russell 2000 dostal z 52týdenního minima na nové 52týdenní maximum, což podle Bespoke Investment Group byl nejrychlejší obrat indexu v historii. Nyní, kdy index od svého říjnového minima vzrostl o více než 16 %, je pro investory klíčovou otázkou, zda index již ocenil budoucí výhody nižších úrokových sazeb, což může omezovat další růst. Goldman Sachs říká, že ne. "Kombinace současného nízkého ocenění a zdravého ekonomického výhledu naznačuje, že Russell 2000 by měl v příštích 12 měsících vynést zhruba 15 %," napsal ve zprávě klientům tým akciové strategie vedený Davidem Kostinem. Klíčovou námitkou k této výzvě by mohla být zhoršující se očekávání investorů ohledně dalšího ekonomického růstu. Lori Calvasina ze společnosti RBC Capital Markets již několik měsíců doporučuje akcie s malou kapitalizací. Argumenty jsou údajně následující: akcie s malou kapitalizací dosahovaly lepších výsledků v předchozích obdobích snižování úrokových sazeb - a jejich vystavení vyšším úrokovým sazbám nebylo tak špatné, jak se obávala. Ovšem znepokojuje jí současná vysoká popularita této skupiny akcií. 

Guvernér Newyorského Fedu Christopher Waller v úterý uvedl, že věří, že Fed bude moci v letošním roce snížit úrokové sazby, pokud se inflace neodrazí zpět výše. "Vzhledem k tomu, že ekonomická aktivita a trh práce jsou v dobré kondici a inflace postupně klesá ke 2 %, nevidím důvod k tak rychlému snižování sazeb jako v minulosti," řekl Waller. Výnos desetiletého státního dluhopisu výrazně vzrostl a po poznámkách guvernéra se usadil nad 4 %.

V úterý oznámil americký kongres daňovou dohodu, která spojuje rozšíření daňového zvýhodnění na děti s dlouho požadovanými ustanoveními pro podnikatelskou sféru. Návrh zákona je nazýván "Zákon o daňové úlevě pro americké rodiny a pracovníky v roce 2024". Navrhovaná legislativa by umožnila větším rodinám přístup k daňovému kreditu na děti a zároveň by postupně zavedla vratnou část, která by nejchudším rodinám postupně umožnila přístup k plnému současnému kreditu ve výši 2 000 USD. Vyhlídky na přijetí návrhu zákona jsou nejisté. 

Průzkum Empire State Manufacturing Survey newyorského Fedu, který vyšel v úterý ráno, ukázal, že výrobní aktivita se tento měsíc propadla na nejnižší úroveň od května 2020. Index, který měří rozdíl mezi respondenty hlásícími vyšší nebo nižší úroveň aktivity, v lednu klesl na -43,7 bodu. Ekonomové očekávali údaj v záporných jednociferných číslech poté, co ukazatel v prosinci dosáhl hodnoty -10,5. "Zatímco hlavní index průzkumu v posledních měsících kolísal, tento výrazný pokles naznačuje, že leden byl pro newyorské výrobce obtížným měsícem, kdy se snížila i zaměstnanost a počet odpracovaných hodin," uvedl poradce pro ekonomický výzkum newyorského Fedu. Ačkoli tato zpráva obvykle nehýbe trhem a jedná se o vzorek pouze z jednoho regionu země, toto čtení newyorského Fedu pravděpodobně přispěje k obavám některých investorů, že hlavní ekonomické údaje přeceňují sílu americké ekonomiky.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Od konce října do poloviny prosince trvalo pouhých 48 dní, než se index Russell 2000 dostal z 52týdenního minima na nové 52týdenní maximum, což podle Bespoke Investment Group byl nejrychlejší obrat indexu v historii.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top