investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Jerome Powell ve středu vystupoval před Výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů

07.03.2024

Tržní události předchozího dne

Předseda Fedu Jerome Powell ve středu tři hodiny vystupoval před Výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů v rámci svého pololetního svědectví před zákonodárci. Powell uvedl, že snížení sazeb bude pravděpodobně opodstatněné "v určitém okamžiku" v roce 2024. Do značné míry zopakoval konzistentní sdělení představitelů Fedu z posledních týdnů, že před snížením úrokových sazeb je třeba větší důvěry v pokles inflace. Powellovy středeční komentáře nepřinesly žádné velké překvapení. Celkově byl Powell poměrně opatrný, aby nevysílal nové signály ohledně směřování měnové politiky, což dává smysl vzhledem k tomu, že před dalším zasedáním FOMC je další kompletní sada údajů o inflaci a zaměstnanosti. Powell bude ve čtvrtek znovu vypovídat, ale tentokrát před Senátem.

Je možné, že na konci roku nedojde k žádnému snížení úrokových sazeb oproti šesti, které někteří odborníci očekávali na začátku ledna. Pro ekonomy Goldman Sachs se nyní rok 2024 rýsuje jako rok snižování sazeb ... mimo USA. Hlavní centrální banky rozvinutých evropských trhů budou snižovat sazby nejméně na třech po sobě jdoucích zasedáních počínaje červnem. Především eurozóna a Spojené království půjdou se sazbami níže, kde růst zůstává pod trendem. Naopak v ekonomikách, jako jsou USA, kde aktivita zůstává silná není mnoho důvodů spěchat se snižováním uvedl hlavní ekonom Goldman Jan Hatzius. Nastane kvůli tomu rotace do evropských akcií z dražších amerických akcií?

Banka New York Community Bank se ve středu opět propadla a v průběhu obchodní seance byla občas zastavena. Akcie se propadly po zprávě, že banka usiluje o navýšení kapitálu, což poukazuje na mnohé problémy, kterým tento poskytovatel nemovitostních půjček čelí, protože se snaží získat zpět důvěru investorů. Cena jejích akcií klesla až o 45 % poté, co deník Wall Street Journal oznámil, že NYCB vyslala bankéře, aby našli investory ochotné koupit akcie společnosti. Od ledna se nyní propadly o více než 80 %. Tento věřitel ve státě New York má nyní tři možnosti: Může prodat svá aktiva, navýšit kapitál nebo sdílet riziko některých aktiv s externími investory prostřednictvím finančního nástroje známého jako převod úvěrového rizika.

Akcie společnosti Palantir ve středu vzrostly o téměř 9 %. Společnost ve středu oznámila, že získala novou zakázku americké armády v hodnotě 178 milionů dolarů na systém pro bojiště využívající umělou inteligenci. Akcie společnosti JD.com vzrostly o více než 16 % po zveřejnění poslední čtvrtletní zprávy společnosti. JD.com překonala odhady čtvrtletních tržeb Wall Street a oznámila plány na program zpětného odkupu akcií v hodnotě 3 miliard USD. Akcie společnosti Crowdstrike vzrostly o zhruba 12 %. Zisk na akcii této kyberbezpečnostní společnosti ve výši 0,95 USD odrážel 102% růst oproti stejnému období předchozího roku a překonal odhady Wall Street ve výši 0,82 USD. Foot Locker se oproti tomu propadl o téměř 30 %. Společnost ve svém hovoru k výsledkům za čtvrté čtvrtletí oznámila, že časový plán pro dosažení cílové provozní marže 8,5 % až 9 % byl posunut o dva roky na rok 2028.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Je možné, že na konci roku nedojde k žádnému snížení úrokových sazeb oproti šesti, které někteří odborníci očekávali na začátku ledna.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top