investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Podvodníci se opět snaží přiživit na obětech jiných podvodníků

15.01.2024

Investice nabyly u veřejnosti za posledních deset let nebývalé popularity...

Investice nabyly u veřejnosti za posledních deset let nebývalé popularity. Toho se snaží využít některé subjekty, které se vyhýbají regulaci a snaží vylákat peníze do pochybných investic.

V případech ztráty investic jsou spotřebitelé aktuálně cílem dalšího typu podvodníků, kteří se snaží přiživit na jejich neštěstí příslibem pomoci a získání ztracených peněz zpět. Asociace pro kapitálový trh ČR v rámci svého poslání napomáhat ochraně investorů na kapitálovém trhu připravila upozornění na aktuálně hrozící rizikové situace a doporučení pro spotřebitele, jak se v takovém případě zachovat. Některé znaky nasvědčující, že může jít o rádoby právního/investičního poradce tzv. investičního supa:

  • Došlo k převlečení kabátu: „poradce“ se v minulosti podílel i na distribuci podvodných/závadných investic, a nyní proklamuje, že na základě této zkušenosti podvedeným investorům pomůže.
  • Snaha o šíření „poplašných zpráv“: „Stav kapitálového trhu v Česku bohužel vnímáme jako tragický.“
  • Vyžadování platby předem, „registračního“ poplatku, příspěvku na náklady vymáhání nebo neférová odměna.
  • Na webu nebo v poskytovaných dokumentech neposkytují transparentní informaci o poskytovaných službách a o své odměně.
  • Pochybné zázemí – jedná se o jednoho člověka, který si založil společnost nebo spolek zabývající se vymáháním podvodných investic, nebo o „spolek“ několika fyzických osob, typicky "finančních poradců".
  • Nejasné znění smlouvy o poskytovaných službách.
  • Nabízení poskytování právních služeb neoprávněnou osobou nebo vyvolávání dojmu, že osoba příslušným oprávněním disponuje (ať už díky použitému názvu, nebo popisem nabízených služeb).
  • Vytváření dojmu, že se jedná o nezávislý subjekt zastupující nějaký tržní sektor (využití slov jako asociace v názvu), ačkoliv se jedná o několik spřízněných fyzických osob.

Asociace pro kapitálový trh České republiky patří mezi nejvýznamnější profesní sdružení působící na kapitálovém trhu. Asociace sdružuje nejvýznamnější správce – investiční společnosti a asset management společnosti, dále pak obchodníky s cennými papíry a banky, které působí v ČR, a další subjekty poskytující služby v oblasti kapitálového trhu. Činnost Asociace napomáhá ke zvýšení transparentnosti kapitálového trhu, ochraně investorů a podpoře zájmů svých členů. Asociace usiluje zejména o rozvoj kapitálového trhu a kolektivního investování. Svými aktivitami a samoregulačními předpisy chce rozvíjet povědomí, znalost a důvěryhodnost v oblasti kapitálového trhu.

Pro investory je nejdůležitější nepodlehnout, ať už tlaku subjektů, které nabízejí pochybné investice, nebo vymahačů, kteří využívají často zoufalé situace lidí, kteří přišli o peníze. Je proto vždy dobré se poradit s někým ať už z blízkého okolí, nebo s profesionály ohledně samotné nabídky a důkladně si ji prověřit. Investoři mají několik možností, jak při podezření z podvodu nebo nekalého jednání prodejce investic postupovat:

  • Podat oznámení na Policii ČR v případě podezření, že se jedná o podvod

Trestní oznámení je možné podat na kterékoli oddělení Policie ČR, ale také na Službu kriminální policie a vyšetřování, která působí v rámci krajských ředitelství Policie ČR a jejich územních odborů.

  • Podat oznámení České národní bance

Podněty lze podávat prostřednictvím jejich webového formuláře: Formulář podání dotazu, podnětu, upozornění elektronickou formou - Česká národní banka (cnb.cz)

  • Obrátit se na Finančního arbitra

Finanční arbitr řeší bezplatně spory mezi spotřebiteli a finančními institucemi poskytujícími nebo zprostředkujícími platební služby, služby spojené s elektronickými penězi, úvěry, kolektivním investováním, investicemi, životním pojištěním, stavebním spořením či směnou měn. https://www.finarbitr.cz

  • Obrátit se na spotřebitelskou organizaci

Poslední dobou však vzniklo několik subjektů, které se za spotřebitelské organizace vydávají. Investoři by se proto měli obracet pouze na ty, jejichž důvěryhodnost již byla časem prověřená, a jejichž seznam zveřejňuje Ministerstvo průmyslu a obchodu: https://www.mpo.cz/cz/ochrana- spotrebitele/pruvodce-pro-spotrebitele/spotrebitelske-organizace--251663/

  • Obrátit se na advokáta

Pokud se bojíte, že i při výběru advokátů nebo právních poradců narazíte na nedůvěryhodné subjekty, zkontrolujte si advokáty na České advokátní komoře: https://vyhledavac.cak.cz/

  • Obrátit se na investičního profesionála

Nejste si investicí nebo nabídkou na pomoc při vymáhání investice jisti? Obraťte se na odborníky. Odborníky s prověřenou historií naleznete také mezi přidruženými členy Asociace pro kapitálový trh ČR (záložka přidružení členové): https://www.akatcr.cz/Asociace-AKAT/Clenove-asociace


Zdroj: Asociace pro kapitálový trh České republiky

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top