investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Padne ČEZ nebo ne?

24.04.2014

Padne ČEZ účinkem včerejší zprávy o závěru jednání představenstva, že valné hromadě nabídne ke schválení 40 korun dividendy hrubého nebo ne?

Padne ČEZ účinkem včerejší zprávy o závěru jednání představenstva, že valné hromadě nabídne ke schválení 40 korun dividendy hrubého nebo ne?

Uvedená zpráva vytvořila dva tábory názorů:

1)                   Ano, propadne a bez vyšší dividendy a při nízkých cenách elektřiny nebudou mít akcie ČEZ v nejbližší době sílu růst. Navíc uvedený návrh je možno považovat  téměř za budoucí realitu, neboť představenstvo každé akciové společnosti obvykle hledá průsečík s názory největších akcionářů. Návrh představenstva je tedy interpretován jako dosti pravděpodobný postoj hlavních akcionářů, v tomto případě státu.

2)                   Ano, ale krátce, protože:

a)       stejně se nedalo čekat nic jiného, vždyť názor vedení firmy na dividendu byl veřejně komunikován již dříve,

b)      tak velká shoda mezi názorem společnosti a vládou zatím neexistuje, viz jednání o zárukách pro případnou dostavbu Temelína., proto ministerstvo financí může v principu přijít ještě na valnou hromadu s alternativním návrhem,

c)       dividenda 40 korun není tak malá, aby nezastavila případný propad.

d)      i kdyby dividenda nebyla navýšena, peníze zůstanou ve společnosti a hodnota firmy se tímto krokem nesníží (ale hotovost nebude v peněženkách akcionářů, ale ve firmě).

Na pozadí rozpolcených názorů by asi mohla platit formulace, že je stále velmi pravděpodobné, že ČEZ v průběhu následujících 2 až 3 let vyplatí více, než by přináleželo běžné dividendové politice (pokud nedojde k zásadnímu obratu v energetickém sektoru a v postoji k dostavbě dalších jaderných bloků.) a že firma by na případnou vyšší dividendu měla mít finanční prostor.

A dnes? Dnes asi uvidíme nemalou volatilitu.

Další zpravodajství a komentáře k akciím lze nalézt na www.bhs.cz.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top