investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Otázka pro řecké referendum

07.07.2015

Již nyní ji evropští představitelé interpretují řecké referendum jako hlasování o euru. Nejednoznačná otázka v referendu může znamenat nejednoznačnou odpověď a možnost různých interpretací.

Otázka pro řecké referendum bude asi znít: "Měl by být návrh, který byl předložen Evropskou komisí, ECB a MMF na jednání skupiny Eurogroup dne

25. 6. 2015 a který sestává ze dvou nedílných částí tvořících úplný návrh, akceptován?"

To není lehká otázka: v prvé řadě, mnozí si těžko vybaví, jaké bylo konkrétní znění návrhů, když předtím jedna změna následovala druhou. Za druhé, otázku lze chápat minimálně dvojím způsobem − buď jako projev vztahu k požadovaným ekonomickým reformám, nebo jako projev vztahu ke společné evropské měně. Již nyní ji evropští představitelé interpretují jako hlasování o euru, premiér Tsipras a Syriza se spíše soustřeďují na hospodářská omezení. Nebo půjde o hlasování o řecké vládě? Za třetí, neexistuje plný souhlas s legitimitou referenda, když v řecké ústavě není referendum údajně zmíněno v kontextu řešení fiskálních podmínek země. Řekové si s tím ale asi nyní nebudou lámat hlavu.

Nejednoznačná otázka může znamenat nejednoznačnou odpověď a možnost různých interpretací. To může být někdy výhodné, někdy nebezpečné. Trhům to nemusí pomoct, protože si výsledek mohou vykládat odlišně, minimálně v různých časových okamžicích. S volatilitou lze proto počítat i po referendu a třeba finanční tituly to nebudou mít na burzách jednoduché.

Zdroj: Hospodářské noviny, Názor Petr Hlinomaz, analytik BH Securities, 1. července, Podniky a trhy. Více zde.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top