investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Našla si ropa (načas) svou cenu?

13.06.2016

Na začátku roku spadly ceny ropy pod třicet dolarů za barel a zdálo se, že návrat k obvyklým cenám je v nedohlednu. Nyní ale vystoupaly k padesátidolarové hranici a odborníci si myslí.....

Na začátku roku spadly ceny ropy pod třicet dolarů za barel a zdálo se, že návrat k obvyklým cenám je v nedohlednu. Nyní ale vystoupaly k padesátidolarové hranici a odborníci si myslí, že na této hladině zůstane. Co od ropy očekávat dál?

Na první pohled se zdá, že se nic nestalo. Důvodem nízkých cen je vyšší nabídka než poptávka. A klíčoví vývozci, sdružení v organizaci OPEC, nenašli společnou řeč a nedohodli se na omezení těžby. Proč potom cena vystoupala na současnou hladinu?

„Způsobilo to několik dílčích faktorů. V kanadské Albertě nedávno propukly velké požáry a kvůli nim byla dočasně utlumena těžba až téměř o milion barelů denně. Poslední dobou má problémy s těžbou Nigérie, čelí útokům protivládních organizací na ropná zařízení. Nabídka se tedy snížila a to vedlo ke zvýšení ceny,“ poodhaluje Kamil Bednář, analytik společnosti BHS.

Současné ceny ropy jsou v porovnáním se začátkem roku 2014 stále skvělé, litr naturalu lze pořád natankovat pod třicet korun, což je o čtvrtinu méně než před rokem a půl. Těží z toho nejen motoristé, ale především dopravci, dále například chemické továrny, které ropu zpracovávají.

Na druhé straně vznikají problémy zemím, kde se ropa těží. Asi nejvýraznějším případem je Venezuela, která je již ve velmi vážných problémech a propad zisku z produkce ropy k současnému stavu výrazně přispěl. Problémy ale vznikají všem. Vždyť třeba Saúdská Arábie má rozpočet nastavený na cenu 80 dolarů za barel.

Proč se nedohodnou

Nabízí se tedy otázka: proč se producenti nedomluví a nepřiškrtí těžbu, aby se nabídka a poptávka vyrovnaly? Odpověď je nasnadě a znovu na ni poukázalo červnové zasedání zemí sdružených do OPEC ve Vídni: k tomu, že nedošlo k dohodě, vedou tři závažné důvody.

Tím prvním je Írán. Země byla dlouhé roky sužována sankcemi za tamní jaderný program a nyní potřebuje vyvážet. Těžko se tedy domluví na snížení vlastní produkce. A třeba Saúdská Arábie stejně logicky nesníží těžbu, protože by na její místo okamžitě naskočily kapacity Íránu.

Druhý důvod? Severní Amerika začala nově těžit ropu novou metodou dobývání z břidlicových ložisek, čímž zvýšila nabídku suroviny na trhu a ukrojila tradičním dodavatelům. A s tím souvisí i třetí důvod: Saúdská Arábie a spol. se snaží nadprodukcí vyvolat cenovou válku, a tyto producenty odstavit, což se jim částečně daří; řada soukromých firem, jimž – na rozdíl od dohody šejků – nelze těžbu zakázat, již zkrachovala. Jejich náklady na těžbu jednoho barelu jsou totiž podstatně vyšší a nízké ceny tedy likvidační.

Ze střednědobého pohledu se tedy zdá, že současný stav, který v Goldman Sachs označili za nový ropný normál – tedy cena kolem padesáti dolarů za barel – ještě nějakou dobu přetrvá. „Je to docela dobře možné. Můžeme se dostat do pásma 40 až 60 dolarů za barel. Padesát se dnes jeví jako optimální cena. Kdyby stoupla o deset, mohli by se masivně objevit spekulanti, kteří budou kalkulovat s jejím poklesem. A naopak, kdyby cena po létě klesla pod čtyřicet, mohlo by dojít ke spekulacím, že cena zase půjde nahoru,“ souhlasí Kamil Bednář.

Investovat do ropy? Proč ne

I do ropy se dá investovat, stejně jako do jiných komodit. Vzhledem k tomu, že od začátku roku vystoupala řádově z 30 na 50 dolarů za barel, dalo se na ní dobře vydělat. Investice samozřejmě začíná být zajímavá, když se cena ropy vychýlí z normálu. Pak je možné s relativně vysokou pravděpodobností úspěchu zaspekulovat na návrat do rovnováhy.

A není nutné investovat přímo do nákupu komodity. Na trhu existuje fond, jehož jediným aktivem jsou futures kontrakty na ropu. Cena akcií toho fondu se tedy hýbe podle ceny ropy. „Tyto fondy jsou běžně dostupné. Náklady na pořízení jsou malé, likvidita je naopak velká. BHS může tyto obchody zprostředkovat. Když se na nás klient obrátí s tím, že je přesvědčen, že ropa půjde nahoru, jsme mu schopni akcie tohoto fondu koupit,“ doplňuje Kamil Bednář.

Na druhé straně upozorňuje, že za současného stavu tuto investici nedoporučuje. Přesto nevylučuje, že se situace změní. Ať už se rozhýbe OPEC a přijme opatření k omezení těžby, nebo dojde k neočekávané situaci, která významně ovlivní objem těžby. Každopádně by investice do této komodity neměly tvořit významnou část investičního portfolia. Obecně se doporučuje deset, maximálně patnáct procent. 

 

 

 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top