investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investice Zet: Volatilita na čínských i amerických trzích bude pokračovat

22.09.2015

Americká centrální banka (Fed) letos nepřistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Myslí si to ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák, který tento krok ze strany Fedu očekává až začátkem příštího roku. Čínská centrální banka bude podle něj muset nadál

Americká centrální banka (Fed) letos nepřistoupí ke zvyšování úrokových sazeb. Myslí si to ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák, který tento krok ze strany Fedu očekává až začátkem příštího roku. Čínská centrální banka bude podle něj muset nadále snižovat úrokové sazby. „Myslím si, že se to potom projeví na volatilitě jüanu k americké měně,“ řekl Novák na rádiu ZET v pořadu Investice Zet.

Jestli Fed na příštím zasedání zvýší americké úrokové sazby, které jsou od krizového roku 2008 na technické nule, nenaznačilo ani výroční zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole. „Na jedné straně byly zveřejněny informace pro to, aby centrální banka zvýšila sazby už v září. Na druhé straně byly ale i silné argumenty pro to, aby s tím zvýšením sazeb Fed ještě posečkal. Pokud bych se tedy měl zaměřit vyloženě na tento bod, tak si myslím, že k žádnému zásadnímu rozuzlení na Jackson Hole v roce 2015 oproti těm předchozím letům nedošlo,“ řekl Novák.

Zasedání v Jackson Hole ale podle něj naznačilo určité změny v případě cílování inflace. „Někteří centrální bankéři začínají nahlas říkat, že usměrňovat a prognózovat inflaci, je pro centrální banky daleko obtížnější než se ještě před několika lety myslelo. Mě z toho vychází to, že v případě cílování inflace může dojít v nejbližších letech k určitým změnám. Těžko říci, jestli v nastavení samotného režimu nebo dokonce opuštění tohoto režimu.“

Hostem pravidelného pořadu Investice Zet byl také analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz. Ten si myslí, že i po zasedání v Jackson Hole je zářijové zvýšení amerických úrokových sazeb ve hře. Novák i Hlinomaz nicméně očekávají v souvislosti s děním v centrálních bankách USA a Číny pokračující volatilitu trhů. A to jak co se týče vývoje na burzách, tak i v případě vývoje měn.

Investice Zet je pravidelný pořad ve vysílání rádia Zet připravovaný ve spolupráci s Investičním webem. Hosté v něm diskutují o aktuálním dění v ekonomice a na kapitálových trzích.

Záznam aktuálního dílu si můžete poslechnout v playeru výše. Starší díly Investic ZET jsou k dispozici zde.

Zdroj: http://www.zet.cz/tema/investice-zet-volatilita-na-cinskych-i-americkych-trzich-bude-pokracovat-6085

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top