investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Intel v Izraeli postaví továrnu za 25 miliard dolarů

19.06.2023

Oznámil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu...

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, investuje 25 miliard dolarů (542 miliard Kč) do výstavby továrny v Izraeli. Oznámil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Jde podle něj o největší zahraniční investici v Izraeli. Společnost Intel následně plán expanze výroby v Izraeli potvrdila a vyzdvihla podporu ze strany izraelské vlády.

Továrna ve městě Kirjat Gat v Jižní oblasti by se podle izraelského ministerstva financí měla otevřít v roce 2027 a zaměstná tisíce lidí. Ministerstvo zároveň doplnilo, že podle dohody bude mít Intel daňovou sazbu 7,5 procenta oproti současným pěti procentům.

Netanjahu dohodu oznámil svému kabinetu před kamerami. Označil ji za "obrovský úspěch pro izraelskou ekonomiku" a dodal, že jde "o největší investici, jakou kdy mezinárodní společnost v Izraeli uskutečnila," citovala ho agentura Reuters.

V roce 2017 Intel koupil za 15 miliard dolarů izraelskou společnost Mobileye, která se zaměřuje na systémy samořízených aut, a loni ji uvedl na burzu.

V dnešním prohlášení Intel uvedl, že jeho působení v Izraeli "sehrálo klíčovou roli" v jeho celosvětovém úspěchu. "Náš záměr rozšířit výrobní kapacity v Izraeli je veden naším závazkem uspokojit budoucí výrobní potřeby," oznámil podnik. "Oceňujeme trvalou podporu izraelské vlády," doplnil.

V pátek Intel oznámil, že postaví velkou továrnu na výrobu čipů v polské Vratislavi. Investuje do ní 4,6 miliardy dolarů (100 miliard Kč). Do roku 2027 by mělo v továrně vzniknout zhruba 2000 vysoce kvalifikovaných míst a podnik očekává, že další tisíce jich vzniknou díky možnému nabírání nových pracovníků u dodavatelů.

Loni na jaře Intel avizoval, že v příštích deseti letech investuje v EU až 80 miliard eur do polovodičů, zejména v Německu. Peníze vloží také do posílení výroby v Irsku, zbudování závodu v Itálii a zřízení evropského výzkumného centra ve Francii či právě do továrny na výrobu čipů v Polsku.

Evropská unie mezitím vyčlenila 43 miliard eur (zhruba jeden bilion Kč) pro evropský polovodičový průmysl. Cílem je do roku 2030 vyrábět v unii 20 procent světové produkce polovodičů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top