investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Gazprom přeruší vývoz plynu do Finska

20.05.2022

Oznámila to dnes finská společnost Gasum, která je státním velkoobchodem s plynem...

Ruská plynárenská společnost Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska. Oznámila to dnes finská společnost Gasum, která je státním velkoobchodem s plynem. O přerušení vývozu ji dnes informoval Gazprom, uvedla agentura Reuters.

Vláda Finska, které je neutrální zemí a má s Ruskem dlouhou hranici, ve středu schválila vstup země do Severoatlantické aliance. Učinila tak poté, co Rusko 24. února vojensky napadlo Ukrajinu, která také není členem NATO.

Gasum uvedl, že bude od zítřka a po celou letní sezonu dodávat svým zákazníkům plyn z jiných zdrojů. Využije přitom napojení na Balticconnector, což je obousměrný plynovod, který propojuje estonské a finské plynovodní sítě.

Gazprom už na konci dubna zastavil dodávky plynu do Polska a do Bulharska. Krok zdůvodnil tím, že obě země odmítly přejít na platby v rublech. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, kdy na něj západní země uvalily sankce.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Rusko chce obchodovat zemní plyn v rublech. Tímto krokem by se však zvýšila rizika na trhu kvůli vysoce proměnlivému kurzu ruské měny. “

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top