investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ferretti chce urychlit vstup na burzu

18.03.2022

Italský výrobce luxusních jachet Ferretti by v pondělí mohl zahájit vstup na akciovou burzu v Hongkongu...

Italský výrobce luxusních jachet Ferretti by v pondělí mohl zahájit vstup na akciovou burzu v Hongkongu. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle kterých se firma snaží své plány urychlit. Podnik by díky prodeji 25procentního podílu mohl být oceněn zhruba na miliardu dolarů (22,3 miliardy Kč). Společnost, nad kterou má kontrolu čínský konglomerát Weichai Group, usiluje o primární veřejnou nabídku akcií (IPO) i přesto, že finančními trhy otřásl konflikt na Ukrajině, který se dotkl také akcií sektoru superjachet.

Ferretti v roce 2019 zavrhla myšlenku na IPO v Miláně. Podle zdrojů Reuters by mohla změnit plán i tentokrát, a to v závislosti na vývoji trhů.

Firma se snaží mírnit dopad mezinárodních sankcí proti ruským oligarchům na své podnikání. Uvedla, že země zapojené do konfliktu představují méně než tři procenta jejích příjmů a že nemá žádnou expozici vůči největším megajachtám, u kterých je pravděpodobnější, že budou terčem sankcí.

Akcie konkurenčních italských firem, jako je Sanlorenzo a The Italian Sea Group, se po ruské invazi na Ukrajinu propadly a ztratily čtvrtinu až třetinu své hodnoty. V posledních deseti dnech ale ztráty mírně snížily.

Ferretti podle Reuters výtěžek z prodeje akcií použije na rozšíření nabídky jachet. Zároveň chce rozvinout služby, jako je zprostředkování a pronájem jachet.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top