investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropské akcie kvůli přerušení provozu plynovodu Nord Stream výrazně oslabují

05.09.2022

Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po začátku obchodování ztrácel 1,6 procenta...

Evropské akcie zahájily týden výrazným poklesem, reagují tak na přerušení dodávek plynu potrubím Nord Stream 1 z Ruska. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po začátku obchodování ztrácel 1,6 procenta a sestoupil pod 410 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem odepisoval až tři procenta zhruba na 12.660 bodů.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Ruský státní plynárenský podnik Gazprom přerušil dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 minulý týden ve středu. Zdůvodnil to další údržbou, která měla skončit v sobotu ráno. V pátek večer ale Gazprom uvedl, že provedená údržba odhalila v kompresorové stanici únik oleje a že plynovod kvůli tomu zůstane mimo provoz, prozatím na neurčito.

Nejistota kolem dodávek z Ruska vyvolává obavy z nedostatku plynu v Evropě v zimních měsících. To tlačí vzhůru ceny plynu i elektřiny. Evropská unie nyní zvažuje různá opatření ve snaze omezit růst nákladů na energie, který má negativní dopady na unijní ekonomiku.

K poklesu akciových trhů nyní přispívá také zpřísňování měnové politiky, kterým centrální banky reagují na vysokou inflaci. Předpokládá se, že Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvýší svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, uvedla agentura Reuters.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden ve svém rychlém odhadu uvedl, že meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v srpnu zrychlilo na 9,1 procenta z červencových 8,9 procenta. Inflace se tak dostala na další rekord a nachází se vysoko nad dvouprocentním cílem ECB.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top