investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropská komise schválila Německu státní pomoc pro RWE

11.12.2023

Jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren...

Evropská komise (EK) dnes schválila státní pomoc v objemu 2,6 miliardy eur (zhruba 63 miliard Kč), kterou se Německo rozhodlo poskytnout energetické společnosti RWE jako kompenzaci za předčasné uzavření hnědouhelných elektráren. Komise to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Nadále však zkoumá plán Berlína poskytnout kompenzaci 1,75 miliardy eur (téměř 43 miliard Kč) firmě LEAG, nad kterou má kontrolu Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Předčasné uzavření hnědouhelných elektráren firem RWE a LEAG je součástí plánu Německa na ukončení veškeré výroby elektřiny z uhlí do roku 2038. Evropská komise uvedla, že kompenzace pro RWE představuje státní pomoc, ale je nezbytná a přiměřená.

"Komise dospěla k závěru, že přínos tohoto opatření pro cíle EU v oblasti životního prostředí a klimatu převažuje nad případným narušením hospodářské soutěže způsobeným touto podporou," píše se v tiskové zprávě.

Komise vyšetřování kompenzací pro firmy RWE a LEAG zahájila v březnu 2021. "Dnešní rozhodnutí se netýká oficiálního vyšetřování kompenzace ve prospěch LEAG. Komise je v souvislosti s tímto případem stále v kontaktu s německými úřady," píše se také v tiskové zprávě.

Německé ministerstvo hospodářství dnes podle agentury Reuters potvrdilo, že vyšetřování ohledně kompenzace pro firmu LEAG stále pokračuje. "Německá vláda jedná s LEAG, dotčenými spolkovými zeměmi a s Evropskou komisí, aby i tento proces co nejrychleji završila," dodalo ministerstvo.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top